Kadić: Još nema nikakve odluke da će i osnovci školovanje nastaviti online putem

Dr. Alma Kadić, koordinatorica unutar Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, za Hayat je kazala je da za sada nema promjene u odluci po kojoj učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo pohađaju nastavu po ranije donesim mjerama.

“Za sada smo jedino donijeli novu naredbu kojom će se od petka u svim srednjim školama nastava biti on line. Bitno je naglasiti da smo ovakvu odluku donijeli ponajviše zbog javnog prijevoza, kako bi se smanjile gužve jer, za razliku od osnovaca, srednjoškolci više koriste usluge ovog prijevoza. Činjenica je i da u nekim kantonima ima zaraženog i nastavnog osoblja, ali i učenika – pojašnjava za Hayat dr. Alma Kadić.

Kada su u pitanju osnovne škole, za sada ostaje sve nepromijenjeno.

“Oni nastavljaju sa radom kao i do sada. Znači, još nema nikakve odluke da će i osnovci školovanje nastaviti on line putem. Treba naglasiti da se situacija može promijeniti, pa samim tim i odluke, ali sve zavisi od epidemiološke situacije – govori za Hayat.ba koordinatorica unutar Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Pojašnjava i da su jučer donesene dvije nove naredbe.

“Jedna od njih je vezana za održavanje Skuptštine KS, a definirali smo I šta trebaju raditi objekti I preduzeća koja imaju organizirane restorane. Zabranjena su veća okupljanja na dženazama, sahranama, vjenčanjima, političkim skupovima… Tu su klasteri gdje je previše ljudi na jednom mjestu. Svakodnevno pratimo situaciju, zasjedamo kad god je to potrebno. Pratimo i naredbe sa federalnog nivoa, tako da nove odluke donosimo u skladu sa epidemiološkom situacijom – kazuje nam naša sagovornica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79