Kajganiću nije svejedno, negira optužbe

Kajganiću nije svejedno, negira optužbe


Milanko Kajganić, glavni državni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je za BHRT da optužbe koje je podnio Transparency International u BiH protiv njega nisu tačne.

Tvrdi da se svi predmeti dodjeljuju u skladu s Pravilnikom o TCMS sistemu, a da su promjene tužilaca u prošloj godini bile rezultat specijalizacije rada tužilačkih odjela, posebno Odsjeka za korupciju.

Transparency International u BiH podnio je prijavu Uredu disciplinskog tužioca protiv glavnog tužioca Milanka Kajganića, tvrdeći da je većinu predmeta dodijelio mimo sistema automatskog upravljanja TCMS-a, zbog čega je smijenjena njegova prethodnica, Gordana Tadić.

Tužilaštvo BiH je, nakon žalbenog postupka, dostavilo Transparency Internationalu podatke o broju predmeta u kojima je glavni tužilac vršio presignacije, što pokazuje da je broj presignacija u 2022. godini bio veći od ukupnog broja predmeta u radu. To je izazvalo zabrinutost jer TCMS rijetko korišten, a predmeti gotovo i ne dodjeljuju automatski.

Pravilnikom o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS) predviđeno je automatsko raspodjeljivanje predmeta tužiocima kako bi se smanjili koruptivni rizici. Ovo podcrtava važnost transparentnog i poštenog postupanja unutar Tužilaštva BiH.

Dok su optužbe još uvijek predmet rasprave, situacija je izazvala zabrinutost u institucijama koje su odgovorne za vladavinu prava u BiH. U narednim danima očekuje se daljnje izjašnjavanje i reakcije nadležnih tijela kako bi se riješio ovaj kontroverzni slučaj i očuvala vjerodostojnost pravosudnog sistema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija