Nešić podigao buru: Najavljuje istragu protiv Konakovića i Lagumdžije

Nešić podigao buru: Najavljuje istragu protiv Konakovića i Lagumdžije


Bosna i Hercegovina (BiH) našla se u središtu skandala nakon što je Ministar sigurnosti Nenad Nešić iznio optužbe protiv Ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i šefa Misije BiH pri UN-u, Zlatka Lagumdžije. Nešić tvrdi da su obojica prekršili zakon i zloupotrijebili svoj položaj te traži da budu predmet krivične istrage.

Prema izjavi Ministra Nešića, Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, navodno je otvarala poštu člana Predsjedništva BiH, a Elmedin Konaković otišao je korak dalje tvrdeći da je falsificirao dokumente i odbijao proslijediti pismo članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović. Slučaj je dodatno kompliciran kad je generalni sekretar UN, Antonio Guterres, u odgovoru na pismo članice Predsjedništva BiH navodno napisao da nema veze sa Vijećem za provedbu mira i da nema ovlasti u vezi s njihovim poslom.

No, kako tvrdi Ministar Nešić, Lagumdžija i Konaković su navodno pokušali manipulirati odgovorom generalnog sekretara UN-a, dodavajući riječ “jedinom” kako bi podmetnuli da je Vijeće za provedbu mira jedini nadležno za imenovanje visokog predstavnika. Ministar Nešić smatra da su ovim postupkom uvukli BiH u međunarodni diplomatski skandal, a to nije samo kršenje zakona, već i pokušaj obmanjivanja javnosti.

“Ne želim da Bošnjački narod i njihovi birači budu predstavljeni prevarantima i falsifikatorima,” izjavio je Ministar Nešić. “Iako se legitimitet visokog predstavnika ne može postići prijevarom, Lagumdžija i Konaković su bezobrazno pokušali prevariti i slagati svoje birače, kršeći zakone.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija