Kako će se glasati za predsjednika FBiH?

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH nastala je konfuzija na koji način će biti glasano za izbor (pot)predsjednika u Predstavničkom domu. Danas su održane parlamentarne komisije

Prva je jutros zasjedala ustavna komisija koja je zadužila Komisiju za izbor i imenovanja da sačini prijedlog odluke za izbor predsjednika i potpredsjednika te da to uputi Zastupničkom domu FBiH.

Kako nam kaže predsjednik ustavno-pravne komisije Belmin Zukan (SDP) zvanično je odlučeno i upućeno u proceduru da Lidija Bradara bude nova predsjednica, a Igor Stojanović i Refik Lendo potpredsjednici.

To je potvrdila i zakonodavno pravna komisija, koja je na zasjedanju također danas utvrdila da je prijedlog u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH te da je prijedlog dostavljen od ovlaštenog predlagača.

Samo glasanje se provodi u skladu sa poslovnikom Predstavničkog doma. Da bi predsjednik i potpredsjednici bili izabrani potrebna je opća većina.

Međutim, postoji mogućnost i da klubovi stranaka daju svoje prijedloge za predsjednika i potpredsjednika. Ukoliko se to desi, pa bude više prijedloga, rukovodstvo Predstavničkog doma će odlučiti kako će biti glasano za te prijedloge.

Zukan je za Klix.ba kazao da je Ustav FBiH tu neprecizan šta raditi ukoliko bude više prijedloga. Smatra da svako treba imati pravo da predloži svog kandidata za predsjednika ukoliko se ne slaže sa već predloženim, no ističe da ne vidi smisao da se glasa za sve prijedloge ukoliko prvi već dobije potrebnu većinu.

Sjednica Predstavničkog doma je u 12 sati, a prije toga se održava i kolegij rukovodstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79