Kako Forto vidi Kanton Sarajevo za dvije godine, pozvao opoziciju da ih prati

utra će na sjednici Skupštine KS biti potvrđena nova Vlada KS, treća od Općih izbora 2018. godine. Po drugi put Vladu KS će voditi Edin Forto iz Naše stranke što je dogovor Četvorke. U Vladi KS bit će i kadrovi Naroda i pravde, SDP BiH, Naše stranke kao i jedan ministrica koja je prijedlog samostalnog zastupnika Damira Marjanovića.

Premijer Forto predstavit će svoj ekspoze za period 2021-2022. godina s obzirom da se u oktobru 2022. godine održavaju Opći izbori.

Forto je najavio da bi 2021. godina mogla biti godina preokreta i pored svih problema s kojima se suočavamo zbog zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Istakao je da je krajnje vrijeme da Sarajevo više ne bude jedan od najzagađenijih gradova na svijetu.

“Borba ove Vlade za bolji zrak će se ogledati kroz velike projekte poticaja utopljavanja privatnih stambenih objekata, zamjene loših peći visokokvalitetnim pećima, proširenjem obuhvata plinske mreže i centralnog grijanja i ugradnjom filtera za čišćenje zraka u svim javnim predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.”

Borba protiv korupcije ostaje imperativ i nova Vlada će prema tome imati nultu toleranciju te je najavljeno usvajanje Zakona za borbu protiv nepotizma kojim će biti zabranjeno u kantonalne firme i institucije zapošljavati najbližu rodbinu izabranih i imenovanih dužnosnika.

Kada je riječ o opoziciji Forto je istakao kako očekuje “da prate svaki korak koji napravimo i da budu snažan korektiv”.

U ekspozeu premijera je sadržan i ranije objavljeni Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2021 – 2022 koji sadržava sve hitne, ali i kratkoročne i dugoročne mjere koje je potrebno poduzeti u resorima.

Jačanje zdravstvenih ustanova jedan je od prioriteta naročito u vremenu pandemije.

“Poseban naglasak ćemo staviti na način raspodjele sredstava iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, jer se stručnjaci slažu da za postojeći novac građani ne dobijaju adekvatnu uslugu. I na kraju, zajedno sa lokalnim zajednicama, pobrinut ćemo se da svaki stanovnik Sarajeva bude zdravstveno osiguran.”

Kada je riječ o Ministarstvu finansija Forto je najavio smanjenje ili ukidanje određenihh parafiskalnih nameta.

Kada je riječ o kulturi i sportu Forto je naveo da je potrebno unapređenje, podrška modernizaciji i izgradnji sportske infrastrukture kako bi svi sportsko-rekreativni kapaciteti bili stavljeni u službu omasovljenja sportske kulture.

“Neophodno je izgraditi kapacitete kako bi se ostvarile ideje, a veliki potencijal postoji u korištenju evropskih projektnih sredstava za koje će konkurisati svih 13 institucija iz oblasti kulture.”

Kada je riječ o Ministarstvu saobraćaja u ekspozeu je navedeno da će se insistirati na restruktuiranju preduzeća Gras uz značajan broj otpremnina, kako bi ovaj prijevoznik napokon mogao razviti svoje poslovanje tamo gdje ima prirodni monopol, a to je tramvajski i trolejbuski saobraćaj.

“Kupit ćemo nove trolejbuse i tramvaje, proširiti tramvajsku mrežu do Hrasnice i Šipa i trolejbusku mrežu do Vogošće. Nastavit ćemo davno započete projekte cestovne infrastrukture, poput prve transverzale i Južne longitudinale, ali ćemo i pripremati prostor za širenje biciklističkih staza i transformacije načina na koji se građani u kantonu prevoze. Moramo više fokusa staviti na javne i zdrave načine prijevoza i smanjiti ovisnost građana o automobilima. Ovo nije ključno samo zbog saobraćajnih gužvi koje nam svakodnevno otimaju dragocjeno vrijeme, već i zbog zagađenosti zraka, čiji je ključni uzročnik naš zagušeni saobraćaj. Zbog toga će jedan od prioriteta biti i uvođenje pametnog upravljanja saobraćajem”, navodi se.

Posebna pažnja bit će posvećena boračkoj populaciji i ostvarivanju njihovih prava, ali i omogućavanja prekvalifikacije s ciljem zapošljavanja.

Ova Vlada ima i dva nova ministarstva i to Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

“Intenzivirat ćemo kurikularnu reformu i formirati Institut za preduniverzitetsko obrazovanje kroz koji će struka napokon dobiti prostor za unaprijeđenje obrazovnog sistema. Posebnu pažnju ćemo posvetiti proširenju obuhvata predškolskih ustanova. Razvijat ćemo JU Djeca Sarajeva, a istovremeno ćemo garantovati upis u vrtić svoj djeci sa liste čekanja. Ne postoji bolje dugoročno ulaganje u našu budućnost od ulaganja u obrazovanja naše djece u dobi kada stvaraju radne navike i osnovna znanja o svijetu koji ih okružuje. U sistem ćemo uvesti i eksperimentalne programe, koji na inovativan način pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju kako bi Djeca Sarajeva imala kapacitet pomoći i netipičnoj djeci i njihovim roditeljima.

Kada je riječ o Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade najavio je najveći iznos u istoriji ovog kantona za naučno-istraživačke projekte.

“Donijet ćemo novi Zakon o visokom obrazovanju sa ciljem da se dozvoli i našem Univerzitetu u Sarajevu, ali i privatnim visokoškolskim ustanovama da dišu i da se razvijaju. Završit ćemo integraciju sarajevskog univerziteta i krenuti putem njegove transformacije u jedan od motora razvoja cijelog kantona.”

U zaključku je pozvao sve na zajedništvo kako bi građanima Kantona Sarajevo bio ljepši i ugodniji život.

“Sarajevo treba da bude atraktivno za ulaganje, kanton u kojem će poduzetnici imati jasna pravila ulaganja i sredinu u koju vrijedi investirati. Kanton Sarajevo mora se popeti u vrh evropskih turističkih destinacija, a naše planine nuditi najkvalitetnije sadržaje u ovom dijelu Evrope. Naša kreativnost mora postati ponovo prepoznatljiva ali i garantovati dostojanstven život stvaraocima”, navodi se.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79