Kako Glavni revizor Srpske namješta tender za namještaj od pola miliona KM

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, na čijem je čelu Jovo Radukić odlučila je da nabavi kancelarijski namještaj vrijedan skoro 450.000 maraka i to očito od unaprijed određene firme, jer su postavljeni uslovi koje nemaju veze sa kvalitetom, cijenom i brzinom isporuke.

Glavna služba za reviziju Srpske koja treba biti primjer ostalim institucijama i javnim preduzećima u namjenskom trošenju sredstava, kupuje luksuzni namještaj za svoje nove kancelarije i to isključivo od firme koja ima precizno određenu veličinu proizvodne hale i skladišta, broj mašina i radnika.

(Ne)jasno je zašto Radukić traži da ponuđač mora da posjeduje ili iznajmljuje horizontalni automatski raskrajač, mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, ali i halu za proizvodni pogon minimalne površine 700 m2, te halu za magacinski prostor od minimum 500 kvadrata.

Na tender se može javiti isključivo onaj ponuđač koji ima najmanje 50 zaposlenih radnika, od kojih minimalno jednog inženjera arhitekture sa najmanje pet godina radnog iskustva u struci, najmanje tri tehničara koji rade pripremu u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja, kao i najmanje 25 radnika koji rade u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja.

Damjan Ožegović iz organizacije Transparency international BiH istakao je u izjavi za CAPITAL da se u BiH konkurencija ograničava na taj način što se postavljaju specifikacije ili uslovi za tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača.

„Na taj način samo jedan određen ponuđač ili nekoliko njih mogu ispuniti taj uslov. Ovdje nije jasno zbog čega se traži takav proizvodni pogon ili hala jer to nije od uticaja na pomenutu nabavku niti je od uticaja na kvalitet roba koje bi se eventualno nabavljale, tako da je ovdje nesumnjivo da se na neki način pogoduje jednom ponuđaču, ali to ćemo vidjeti kada postupak nabavke bude sproveden do kraja“, smatra Ožegović.

Naglasio je da je Služba za reviziju vršila i reviziju svih ministarstava u Vladi RS i nisu našli gotovo nijednu spornu javnu nabavku tako da im to, kako kaže, „izgleda nije jača strana“.

Šta se kupuje?

Kako su naveli u tenderskoj dokumentaciji, reviziji su neophodna dva stilska klub stola za koja zahtijevaju da budu izrađena od furniranog mediapana i bukovog masiva, dvije stilske fotelje, kao i jedan stilski dvosjed koji takođe mora biti izrađen od bukovog masiva, bajcan u ton trešnje, te lakiran lakom sa 80 odsto sjaja, ali i jedan klub stolić sa kružnom pločom.

Osim toga revizori planiraju kupiti i 86 radnih fotelja, za koje u službi zahtijevaju da budu presvučene kvalitetnom kožom u boji po želji kupca, 32 konferencijske fotelje sa niskim naslonom, 12 žardinjera pravougaonog oblika, devet podpultnih frižidera, kao i 52 trokrilna plakara.

Potražuju i tri stola za mašinu za koričenje, jedan info pult, 84 mobilne kasete sa tri ladice, 58 konferencijskih stolica sa dodatkom za pisanje, te sedam sklop elemenata čajne kuhinje.

Takođe, ponuđač ima obavezu da dostavi i uzorke gotovog proizvoda, uzorke svih materijala koji se upotrebljavaju i ostale materijale koje Služba traži u zavisnosti od vrste namještaja koji potražuju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79