Kako je biti novinar na Koševu: Rad bez interneta, struje i vode. “Stranci nas ismijavaju”

 

Godinama unazad, formalnim i neformalnim putem, udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini traži od nadležnih organa Nogometnog Saveza BiH i klubova u našoj zemlji da osiguraju humane uslove za rad sportskih novinara.

Tim povodom Udruženje sportskih novinara u BiH oglasilo se saopštenjem kojeg prenosimo u cjelosti:

“Povod za još jedan apel je vječiti derbi Sarajeva i Željezničara, odigran na stadionu koji nosi naziv Asima Ferhatovića Haseta i ima prefiks “olimpijski”.

Takav stadion, na zapadnoj tribini, nema gotovo nikakve uslove za rad novinara. Ne postoje radni stolovi, u toaletima nema vode i struje, a prijeko neophodni internet za rad novinara je misaona imenica.

U trenutku kada, ne u razvijenoj Evropi nego u bliskom regionu sportski novinari imaju odlične uslove za rad, u Bosni i Hercegovini se novinari 2023. godine susreću sa problemima koji su imanentni najnerazvijenijim zemljama svijeta.

Da budemo jasni, nehumani uslovi za rad novinara nisu prisutni samo na “Olimpijskom” stadionu. Iako posljednjih godina kontinuirano ulažu u infrastrukturu, u FK Velež još uvijek nisu shvatili da novinarima moraju osigurati adekvatne uslove za rad. Da o manjim gradovima i stadionima u našoj zemlji ne govorimo piše Klix.

Stoga, udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovine zahtjeva od Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine hitnu reakciju koja će sportskim novinarima osigurati adekvatne uslove za rad na stadionima širom zemlje. Umjesto bjanko izdavanja licenci za takmičenje u Premijer ligi BiH, potrudite se da već nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u 33. kolu Premijer lige krenete u akciju stvaranja uslova za rad sportskih novinara u BiH”, navodi se u saopštenju.

Belgijski novinar ismijao stadion Koševo: “Konferencija za medije u pećini”

Belgijski novinari ističu da su veoma nezadovoljni uslovima za rad na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ u Sarajevu, posebno prostorijom u kojoj je sinoć održana konferencija za medije uoči današnje utakmice Željezničara i Standarda iz Liježa.

Belgijski portal “Sporza” navodi kako je konferencija za novinare u Sarajevu održana u “oronuloj prostoriji s plastičnim stolicama”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nalazili smo se u mračnoj pećini na drevnom Olimpijskom stadionu Koševo, sa vrlo malo rasvjete”, tvrdili su novinari ovog portala u objavljenom tekstu.

Pišu i da je akustika na stadionu veoma loša, a uslovi za rad novinara katastrofalni.

“Prostorija je izgledala blago rečeno spartanski. Stol i neke plastične stolice. Nije bilo lako razumjeti i čuti trenera Muslina. Akustika je bila dramatična i pogoršala se kada su igrači prošli metalnim pločicama i počeli pjevati pod tušem. Kasnije se čuo zvuk koji je podsjećao najviše na parnu lokomotivu iz davne prošlosti”, napisali su Belgijanci.

Na kraju belgijski novinar navodi i da stadion na Koševu izgleda vrlo staro i oronulo.

“Stadion je izgrađen 1984. godine za Zimske olimpijske igre. Ne mislim da je u međuvremenu obnavljan. Atletska staza bez krova. Nadam se da neće biti neke oluje tokom utakmice”, objavio je belgijski portal “Sporza”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79