Kako je Dodik pobijedio sistem: “Dizajnirao svoj budžet, 50 miliona KM dobija za nešto što nije njegov posao”

Čim je novi predsjednik RS-a najavio Vladu u trajanju od dvije godine, lider DNS-a požurio je reći da svađe nikad nije bilo

Milorad Dodik, lider SNSD-a i novi predsjednik RS-a, najavio je kako će vrlo brzo početi formiranje novog saziva Vlade RS-a, gdje je dosad poznato samo jedno ime, a riječ je o aktuelnom premijeru Radovanu Viškoviću. Dodikovi dosadašnji koalicioni partneri također se ne oglašavaju o budućem sastavu izvršne vlasti, kao ni dosadašnji ministri. Ali, otvorena je priča u javnosti kako u Vladu želi i DNS.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, kaže za Oslobođenje da mu je logično što je Dodik najavio brzo formiranje Vlade, za koje, navodi, postoje svi uslovi.
Različiti pogledi

– Jasan je sastav NSRS-a i ko je predsjednik RS-a, a također postoji i skupštinska većina. Sasvim je opravdano što ne želi odugovlačenje. DNS je spreman učestvovati u Vladi ukoliko postoje interesi druge strane i ukoliko su spremni da s nama rade u interesu RS-a, s obzirom na međunarodnu situaciju, u kojoj bošnjačka strana na sve načine pokušava ugroziti vitalni nacionalni interes srpskog naroda, postojanje Republike i njenih institucija, govori Nešić.

Na pitanje da li će tražiti jedno mjesto u Vladi RS-a, odgovara riječima da je sve stvar pregovora.

– Imali smo različite poglede na budućnost RS-a, istupili iz Vlade pošteno, napustili pozicije, položaje, doživjeli brojna cijepanja, napade i sad idemo dalje. To što govore palo je pomirenje između mene i Dodika, mi se nismo ni svađali, uvijek smo imali korektan odnos, a gdje god smo se našli, lijepo se pozdravili od Bruxellesa, Banje Luke, Beograda. Branili smo interese RS-a i nisam se vodio time da li je u pitanju on ili njegova politika, bitno je da zastupa interese RS-a i na moju i podršku DNS-a je uvijek mogao računati, napominje.

Zoran Pavlović, banjalučki ekonomski analitičar, osvrće se na povećanje budžeta Dodikovog kabineta, a koji će u narednoj godini imati na raspolaganju vrtoglavih 56 miliona KM. Ističe da predsjednik Republike nije osoba koja distribuira grantove i donacije.

Ako će predsjednik dijeliti pare za škole i sport, onda treba da ukinemo aktivnosti koje su u resornom ministarstvu, ističe Pavlović

– To je nešto što je očigledno uvedeno u aktivnosti predsednika Vlade i u okviru toga su određena enormna sredstva, 30 miliona za sportske aktivnosti, a 20 za škole i učenike. Predsednik republike, bilo koje, to nema u opisu radnog mesta i to je dizajnirano prema željama i potrebama sadašnjeg novoizabranog predsednika, govori Pavlović.
63 opštine

Pavlović dodaje da treba promijeniti i Ustav i zakone, jer ako se to sve mijenja, “da usaglasimo zakonske norme u skladu s novopromenjenim zadacima i obavezama predsednika RS-a”.

– Kada se napravi analiza 63 male ili izrazito nerazvijene opštine u RS-u, to je skoro polovina, kada se saberu njihovi budžeti, manji su od 56 miliona KM, tako da ta situacija govori o apsurdnoj poziciji u kojoj će se naći jedna osoba sa budžetom većim od budžeta 63 lokalne zajednice, objašnjava i dodaje da je ekonomija potpuno zanemarena, kao i energetika i šumarstvo.

Dodikovu najavu Vlade na dvije godine Pavlović smatra nečim što je uradio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

– Dodik će verovatno na kraju Vladu testirati i ukoliko nisu svi zadovoljili, bit će zamenjeni, a to neće biti zvanična procedura, nego nešto unapred poznato ministrima, da ih praktično upozori kako rade i kakve će rezultate dati, objašnjava Pavlović piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79