Kako je izgledao Ramazan u Sarajevu 1939. godine: Sijela, top, iftari,..

Kako je izgledao Ramazan u Sarajevu 1939. godine: Sijela, top, iftari,..


Na Facebook stranici Historijskog arhiva Sarajevo podijeljen je isječak novinskog članka iz 1939. godine, a koji opisuje kako Sarajlije provode dane ramazana gdje se kaže da je mjesec u znaku neke mističnosti, ali i u “nervu jedne žive noći”.

Tekst je objavljen u Jugoslavenskoj pošti 28. oktobra 1939. godine, a u uvodu pojašnjava značaj mjeseca ramazana i posta te koje su dužnosti muslimana.

“Sarajevski ramazan ima posebno obilježje. Sav je u znaku izvjesne mističnosti i isposničkih svetačkih likova starih ihtijara koji se, kao mravi, vuku oronulom čaršijom i prebijelim sokacima”, navodi se potom.

Kaže se da je ramazan u Sarajevu “sav u nervu jedne žive noći kroz koju svjetlucaju zapaljena minareta i rasvjetljavaju buljuke mraka koji se prikradaju između šljivika i kapidžika da kucnu plašljivo curi u pendžere”.

“Od iftara, prvog topa koji u akšam pukne sa Žute tabije i obraduje one koji jedva čekaju da se omrse i progutaju koji zalogaj, iznemogli od rada i posta, pa sve tamo do jacije, do ponoći pa čak i do same zore, kvrckaju kamenčići o djevojačke pendžere, ore se pjesme niz mahale i obijesna mlađarija zbija šale i maskare po budžacima i avlijama”, opisuje se atmosfera u gradu.

Ramazan u Sarajevu 1939. godine obilježila su i sijela “vesela i razgovorljiva”, a kaže se i da ašikovanju “nigdje kraja i konca”. Navodi se da su pune kafane, tombola se igra “ko na vatru”, fenjeri se promiču sokacima i žene se vraćaju sa sijela, “kasno i pospano”.

“Male zadimljene kafanice na periferiji ili u sporednim sokačićima centra, uvučene i sakrivene od pogleda radoznalog svijeta, pružaju jedino mjesto gdje se preko ramazanskih noći okupljaju stari ljudi. Sastanu se ahbabi i jarani i srčući ponajlak crnu kahvu, pričaju priče iz starog vakta i zemana, stvari koje su birvaktile uzbuđivale svijet, a poslije se, pred naletom novih događaja, zavoravile”, kaže tekst u Jugoslavenskoj pošti.

Tu je i čaršija za koju se kaže da zajedno s uličicama i sokačićima pravi jedan čaroban isprepleten sklop – šuti i miruje: “A pred akšam se ulice i mahale razbude i uzavru prolaznicima i prodavačima: “Ah što mu ga je dobar kadaif, ah! Banka kila, ajdeee!”, “Samuni, samu-ni-iii!”, “Taze roba!”, “Evo, narode, robe bez probe! Evo božijeg nimeta i berićeta. Ko kod mene kupi, neće se kajati ni na ovom ni na onom svijetu!”, “Lik svijeća dinar! Samo dinar!”.

“A onda, najednom, u sam akšam, jak pucanj sa Žute tabije prodrma cijeli Šeher.

Top!
Post je završen za jedan dan…”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija