Kako je moguće: Stranci za kriminal neće odgovarati?

Naime, iako je optužnica podignuta još 2017. godine, Litvanci na čelu sa bivšim direktorom banke Edvinasom Navickasom se time previše ne opterećuju i na suđenju ne pojavljuju.

Za ovih šest godina doneseno je nekoliko simboličnih presuda protiv državljana Republike Srpske odnosno BiH koji su mahom sklapali sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom, dok su „krupne ribe“ i dalje daleko od optuženičke klupe.

„Državljani Litvanije protiv kojih je podignuta optužnica su od strane nadležnog suda pozivani na glavni pretres, ali se pozivu nisu odazivali“, kazali su za CAPITAL u Republičkom javnom tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama oni su ponovo pozvani na glavni pretres 1. juna.

Podsjećamo, Republičko javno tužilaštvo je 2017. godine podiglo optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom i pojedinačno grubo kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“.

Optužnica ih tereti da su od početka 2008. godine do polovine 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Edvinas Navickas i pojedinačno u više navrata prekršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu “Balkan Investment Banke”, sada “Banke Srpske” u stečaju.

S obzirom na to da je dolazak državljana Litvanije pred sud neizvjestan, postupak je razdvojen te se u međuvremenu sudilo državljanima RS koji su takođe optuženi u ovom predmetu.

„Optuženi Kecman Gorana, Žmirić Ismar, Jeličić Nada, Granulić Vinka, Petrović Vladimir, Karanović Bojan, Pančić Branko, Čomić Mirjana, Granulić Milorad i Snježana Milunović sa republičkim javnim tužiocem zaključili su sporazume o priznanju krivice. Sporazumi su prihvaćeni i izrečene su im presude“, kazali su u tužilaštvu.

Većina njih osuđena je na godinu dana uslovnog zatvora i novčane kazne, a neki i na nekoliko mjeseci.

To je jedini opipljivi rezultat višegodišnje istrage o kriminalu o kojem je portal CAPITAL napisao seriju tekstova u kojem smo dokazali da su politički vrh i Agencija za bankarstvo Republike Srpske bili upoznati sa svim dešavanjima u Balkan Investment banci godinama prije nego što će ona propasti, a ništa nisu preduzeli da to spriječe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79