Kako nas trgovci varaju: Cijene goriva su u padu, dok cijene hrane i dalje rastu

Unatoč očekivanjima, pad cijena hrane nije uslijedio, uspoređujući januar s decembrom prošle godine.

Ekonomisti upozoravaju da, iako se očekuje pad inflacije u 2023. godini, cijene neće padati.

Do sada su enorman rast cijena hrane trgovci pravdali uglavom rastom cijena energenata, prije svega goriva na benzinskim crpkama.

Međutim, cijene goriva su u padu, dok cijene hrane i dalje rastu, što se ponovno moglo vidjeti u januaru u odnosu na prethodni mjesec, piše BHRT.

Ni 2023. godina nije donijela stagnaciju cijena hrane što se može vidjeti po statističkim pokazateljima. Hrana je u januaru bila skuplja za 1,2 posto u odnosu na decembar, dok je u odnosu na isto razdoblje prošle godine to poskupljenje visokih 22 posto. Da je tržište hrane postalo nepredvidljivo, građani su se uvjerili na primjeru omiljenog voća, odnosno, niko nije očekivao da će banane dostići cijenu od gotovo četiri KM.

Sindikalci u Federaciji Bosne i Hercegovine upozoravaju da je Vlada do sada više brinula o poslodavcima, nego o radnicima i ostalim građanima, te smatraju da je hitno potrebno izraditi socijalnu kartu, gdje bi se ciljano pomoglo ljudima kojima je pomoć potrebna, jer siromaštvo vuče za sobom i sve ostale negativne pojave u društvu.

“Ne samo da mi kažemo – nemamo mogućnosti ostvariti egzistenciju – psihički sve drugo vuče za sobom. Tu je liječenje, za što će biti povećane potrebe, svi su bili kreditno zaduženi i prije ove inflacije”, kaže za Mevludin Bektić iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ekonomisti ističu da je na sceni blagi pad inflacije, ali da razloga za optimizam, kada su cijene u pitanju, i dalje nema.

“U 2023. godini inflacija bi trebala padati, negdje na razinu ispod 10 posto u većini zemalja. Međutim, skrenuo bih pažnju da to ne znači pad cijena, već da će taj pad cijena i dalje biti manje izražen nego ranije”, objašnjava ekonomist Adnan Efendić.

Upravo zbog ovoga teško je praviti dugoročnije prognoze, ističu stručnjaci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79