Kako, šta i koliko radi naša policija? (VIDEO)

Rijetko se spominju u javnosti, malo se priča o njihovom radu, i uvjetima rada. Za prosječnu platu riskiraju svoj život. Kako, šta i koliko radi naša policija?

Njihov posao nije nimalo jednostavan, svakodnevno su na terenu. U pripravnosti su 24 sata dnevno, u službi države i građana. Obim posla znatno je veći u jeku pandemije, trenutna situacija zahtjeva dodatni angažman. Njihov posao nosi velik rizik.

ĐORĐE NOVKOVIĆ, PU Banja Luka

˝Svakodnevno se susrećemo sa novim stvarima, i opasnim i manje opasninim, zavisi od dana do dana , susrećemo se sa ljudima koji su s one strane zakona tako da jeste opasan˝.

IVICA BOŠNJAK, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

˝Posao policijskog službenika je veoma složen, kompleksan i zahtjevan i naravno da mora biti fizički spreman, i zdrav, u iznimnim situacijama primjenjuje policijske ovlasti između ostalog i policijsku silu˝.

Kao i prometna policija pune ruke posla imaju i djelatnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Svakodnevno su prisutni u pratnji i osiguranju visokih domaćih dužnosnika, kao i stranih izaslanstava. Do danas jedinica za osiguranje VIP izaslanstava izvršila osiguranje i pratnju za više od 1300 izaslanstava.

ĐORĐE BLAGOJEVIĆ, v.d načelnika Odjeljenja za osiguranje i pratnju VIP izaslanstava

˝U prilog uspješne zaštite i osiguranja VIP osoba govori činjenica da je Direkcija dobila i veliki broj pohvala od strane institucija BiH, međunarodnih organizacija i stranih ambasada u BiH za uspješno i profesionalno obavljene zadatke. Najbolji primjer organizacija i saradnje direkcije sa ostalim tjelima za provođenje zakona jeste posjeta pape Franje u Bosni i Hercegovini 2015 godine, kao i mnoge druge posjete visokih stranih zvaničnika˝.

Iako im je, narodski rečeno, svaki dan glava u torbi, pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u slučaju nesreće nemaju životno osiguranje, a svi pregovori s vlastima i obećanja da će ovaj problem biti riješen nisu urodili plodom. Sa istim problemom susreću se i granični policajci, kao i djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

DRAGAN KRVAVAC, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH

˝Ovom prilikom želim reći po stoti put da smo jedini u svijetu kao policijske agencije na nivou BiH u koje spada SIPA, Granična policija, Direkcija. Jedino te tri agencije nisu osigurane u čitavom svijetu od nesretnog slučaja. U ovom svemu leži glavni krivac a to je Vijeće ministara koje je ovim agencijama i poslodavac˝.

IVICA BOŠNJAK, zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

˝Također postojećom regulativom nije predviđena mogućnost sklapanja kolektivnog ugovora. Sindikat policije je u više navrata se obraćao mjerodavnim tjelima u BiH ali do dana danas se to nije regulirlo, ali u narednom periodu moraju se poduzeti sve aktivnosti da se ovo riješi˝.

ĐORĐE BLAGOJEVIĆ, v.d načelnika Odjeljenja za osiguranje i pratnju VIP izaslanstava

˝Na kraju bi istakao da je posao policijskog službenika izazovan i da sa sobom nosi veliku odgovornost u svakodnevnom obavljanju zahtjevnih poslova i zadataka. Vrlo često su policijski službenici součeni sa stresnim situacijiama, posebice sada u vremenu novih izazova kao što je ova pandemija koja svakaako utječe na psihofizičko stanje građana a samim tim i policijskih službenika˝.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79