Kakva nas očekuje jesen: “Biće grmljavinskog nevremena, povećana opasnost od poplava”

Kako se približava kraj ljeta u Europi, u mjesecima koji će uslijediti doći će do velikih promjena vremena.

Nakon dva rekordna toplotnaa vala tokom ljeta topla razdoblja u nadolazećim mjesecima bit će ograničenog vijeka te će u mnogim europskim regijama kiša i oluje biti učestale, analizira AccuWeather.

Oluje rano u Velikoj Britaniji i Irskoj

Dijelovi Britanskog otočja već su doživjeli jesen u prvoj polovini avgusta uslijed kiša i vjetrova koji su regiju pogodili u nekoliko navrata.

Kako jesen bude napredovala, povećavat će se opasnost od velikih oluja u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Njihov uticaj osjetit će se i južnije, od sjevera Francuske do Holandije i Danske, te će sa sobom donijeti i mogućnost nestanka struje, probleme u saobraćaju, kao i rizik od poplava.

“Svaka oluja do koje dođe mogla bi nanijeti veliku štetu manjem području. Problem s olujama u ovako ranoj fazi je to što je lišće još na granama drveća, što može negativno uticati na promet”, rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Uz to, područje od sjevera Francuske do Britanskog otočja moglo bi se suočiti s tropskim olujama iz smjera Atlantskog oceana u razdoblju od septembra do oktobra.

“Jesen će biti vlažnija nego što je uobičajeno”, izjavio je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Uprkos tome ovaj dio Europe iskusit će i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, pri čemu valja istaknuti da se novi toplinski valovi ne očekuju.

Vrućine se nastavljaju na Pirinejskom poluotoku

Španija i Portugal mogu očekivati natprosječno vruće vrijeme u jeseni koja dolazi iako se ni najveće vrućine u septembru neće moći mjeriti s ljetnim toplotnim valovima, pri čemu valja istaći da bi se topla jesen mogla proširiti i na jug Francuske.

Opasnost od šumskih požara tako će se nastaviti i tokom septembra, dok se tek u oktobru očekuje prodor oluja iz smjera Atlantika.

Oktobar i novembar donijet će za ovu europsku regiju blagotvorne kiše, a ne treba isključiti opasnost od poplava.

“Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara”, ističe Reppert.

Ugodno toplo vrijeme od Francuske do Poljske

Nakon ljeta obilježenog rekordnim toplinskim valovima, područje Europe od Francuske do Poljske i Slovačke može očekivati podnošljivu jesen koja će biti suha, ali bez prevelikih vrućina.

Iako će temperature biti više od prosječnih, vrijeme u septembru i oktobru uglavnom će biti ugodno.

Pariz, Berlin i Varšava tako mogu očekivati temperature više od 20°C u septembru, blagi pad temperatura u oktobru te značajan pad uzrokovan prodorom hladnog zraka iz Rusije tek u novembru, pri čemu ne treba isključiti mogućnost prvih snježnih pahulja.

Toplo vrijeme moglo bi početkom jeseni uzrokovati suše i time negativno utjecati na poljoprivredu u Francuskoj i Njemačkoj, dok se u Poljskoj i Češkoj očekuje vrijeme koje će pogodovati poljoprivredi.

Kišovito vrijeme u Italiji i na Balkanu povećat će opasnost od poplava

Kišovite epizode kakve su se mogle vidjeti u Italiji i na Balkanu tokom ljeta nastavit će se i ujesen, pri čemu će i u septembru često dolaziti do grmljavinskog nevremena, što može povećati opasnost od poplava.

Kako jesen bude odmicala, ta opasnost će se smanjivati iako će i oktobar i novembar obilovati kišom.

Temperature će se diljem Balkana kretati oko prosjeka ili čak niže, pri čemu u gorskim predjelima može doći i do snijega.

“Vrijeme hladnije od prosječnog za ovo doba godine moglo bi negativno utjecati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom”, rekao je Roys.

Ledeni val pogodit će istok Europe

Za razliku od većine europskog kontinenta koji može očekivati temperature više ili u rangu prosječnih, istok Europe može očekivati brži prelazak na vrijeme nalik zimskom.

Jesen će u početku biti blaga, no prodori hladnog zraka bit će sve intenzivniji kroz listopad i studeni.

Hladan zrak bit će popraćen kišom, ponajviše u Ukrajini.

Već u novembru mogu se očekivati natprosječne količine snijega na području od baltičkih zemalja do Bjelorusije i Ukrajine, pri čemu će vrijeme biti nalik decembru i januaru i kao takvo poslužiti kao uvod u dugu zimu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79