Kamerunac priznao da je krijumčario ljude u BiH, predloženo 13 mjeseci zatvora

Kamerunac Jackson Ndip, nastanjen u Francuskoj, gdje je u postupku azila, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivnju za krivično djelo krijumčarenja osoba i organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata u BiH.

Sukladno sporazumu, za optuženog koji se nalazi u pritvoru, predložena je zatvorska kazna od 13 mjeseci zatvora, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5.000 eura, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, od optuženog će se oduzeti i putne isprave Francuske, koje glase na imena drugih osoba, te putne isprave Kameruna, a koje su korištene prilikom pokušaja krijumčarenja državljana Kameruna, preko Bosne i Hercegovine, prema zemljama EU.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju ovog kaznenog djela.

Potpisivanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Optuženi Jackson Ndip, otkriven je i procesuiran kada je Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo akciju kodnog naziva “Kamerun”, protiv osoba osumnjičenih da su zlouporabom tuđih osobnih dokumenata Francuske, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata u čemu su otkriveni i spriječeni u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79