Kandidatkinja za ministricu pravde u Sloveniji radila na odbrani zločinca Karadžića

Slovenija bi novu Vladu nakon parlamentarnih izbora održanih 24. aprila mogla dobiti već u junu. Predsjednik Slobodarskog pokreta (Pokret Svoboda) kao relativni pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji Robert Golob potvrdio je da je ključni cilj formiranje vlade što prije, možda čak u rekordnom roku od 34 dana.

Slovenski mediji uveliko pišu o mogućim imenima nove Vlade Slovenije.

Tako N1 Slovenija navodi da će odmah nakon prvomajskih praznika najvjerovatniji koalicioni partneri (Slobodarski pokret, SD i Ljevica) krenuti u kreiranje koalicionog sporazuma i sastavljanje ministarskog tima.

Kako su otkrili na N1, Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi da vodi Tatjana Bobnar, a pored nje su Dimitrij Zadel za ministra privrede, Tanja Fajon za ministricu vanjskih poslova i Dominika Švarc Pipan za ministricu pravde.

Ono što bi javnost u BiH trebala znati tiče se mogućeg imenovanja ministrice pravde Dominike Švarc Pipan. Ona je član SD-a koju vodi Tanja Fajon. Dominika Švarc Pipan, nekada je radila kao ekspert u Međunarodnom sudu pravde u Hagu i u Tužilaštvu Tribunala za bivšu Jugoslaviju. Radila je, kako se navodi, na procesuiranju Vojislava Šešelja.

No, sasvim je neobično da je odjednom počela da radi u advokatskoj kancelariji koju je sa ovakvim referencama angažovao ratni zločinac Radovan Karadžić!? Jedan od osnivača ove kancelarije, Marko Sladojević, čak je za Novosti rekao: “Braniti Karadžića je kao igrati za Real Madrid”.

Miran Videtič, politički komentator iz Slovenije ranije je u razgovoru za Patriju istakao da se pokazalo da u Sloveniji još uvijek prolazi tzv. “novi obrazi” i “antijanša” glasači.

„Koliko je to dobro, pokazat će budućnost. Naročito ako imamo u vidu prošle projekte “novih obraza”, naročito Mire Cerara, koji je imao sličan rezultat kao i Golob, obećavao političku etiku i moral, a na kraju razočarao i obmanuo naciju.

Nadam se, da je Golob iz toga izvukao pouke i da će njegova politika biti drugačija, jer Sloveniju, kao i ostatak svijeta očekuju izazovi, naročito sigurnosni i ekonomski“, kazao je Videtić.

On je kao veliki zagovornik cjelovite i suverene BiH, upozorio, da i građani BiH, kako se kaže, ne “padaju na prvu loptu”.

„Dakle, predlažem umjereni optimizam i otvorene oči! Moja su predviđanja, da će se Golobova vanjska politika oficijelno pridružiti njemačkim stajalištima, javno zagovarati cjelovitu BiH i pokušati, bar javno, neutralizirati Dodikove pristalice, kojih, da se ne lažemo, ima i u Gibanju Svoboda. Govorim naročito o ekonomskim ili biznis partnerima Dodika i njegove klike. Dakle, građani BiH pratite poteze nove slovenačke Vlade, nikako samo parole ili obećanja“, ističe Videtič.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79