Kantonu Sarajevo nedostaje više od 300 policajaca: Zašto se ne raspisuje javni oglas?

Sindikat policije Kantona Sarajevo oglasio se saopćenjem putem kojeg podržava prijedlog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da se po hitnom postupku donesu izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

“U više navrata tokom ranijeg perioda zahtjevali smo od Vlade da utvrdi prijedloge pomenutih zakona i pošalje u dalju skupštinsku proceduru, kako bi isti bili usvojeni. Sindikat je putem svojih predstavnika učestvovao u izradi prijedloga izmjena i dopuna oba zakona, te je na iste dao i pismenu saglasnost”, saopćili su.

Već više od godinu dana, kako navode, zbog određenih zakonskih kolizija i nejasnih pojedinih odredbi Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ne može da raspiše Javni oglas za odabir kandidata za prijem u radni odnos, a u ovom momentu nedostaje više od 300 policijskih službenika.

“Posebno je to dodatno opterećenje obzirom da, pored svih redovnih poslova i zadataka, naši policijski službenici su dodatno opterećeni i migrantskom krizom, ali i nizom aktivnosti koje su izazvane aktuelnom pandemijom koronavirusa.

Nadalje, pored nemogućnosti zapošljavanja novih policijskih službenika, iako je davno donesen zaključak Vlade kojim je odobreno upošljavanje 230 policijskih službenika, zbog važećih zakonskih rješenja nije moguće provesti proceduru unapređenja u neposredno viši čin za više stotina upražnjenih radnih mjesta, tako da je naše članstvo iz reda policijskih službenika koji ispunjavaju uslove za prijavu na eventualne interne oglase za unapređenje, oštećeno, odnosno, uskraćeno im je zakonsko pravo na napredovanje”, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo.

Također, dodaju nekoliko podzakonskih propisa nije moguće donijeti bez prethodnih izmjena i dopuna navedenih zakona.

“S tim u vezi apelujemo na nadležne, kako u Skupštini, tako i u Vladi Kantona Sarajevo, da odmah poduzmu neophodne aktivnosti s ciljem donošenja izmjena i dopuna oba predložena zakona. U protivnom, Sindikat policije Kantona Sarajevo će biti prisiljen poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti s ciljem ostvarivanja interesa našeg članstva i stvaranja ambijenta za efikasnije i djelotvornije djelovanje Uprave policije, uključujući i organizaciju i realizaciju protesta pred zgradom Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo”, naglasio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79