Karadžićeva kćerka se požalila: Boravi u jezivim uslovima u zatvoru, nema ni kompjuter

Sonja Karadžić Јovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, rekla je danas za Srnu da je vrlo kratko razgovarala sa ocem nakon što je prebačen u zatvor na jugu Engleske i da je jezivo ono što je čula o uslovima u kojim se nalazi, budući da smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu.

Ona je istakla da je razgovor trajao tek nepune dvije minute, te da, iako nije uspjela da stekne kompletnu sliku, shvatila da će biti problema i što se tiče ne samo fizičke bezbjednosti Karadžića, nego i njegove zdravstvene zaštite, te praćenja njegovog stanja i liječenja.

Ona je naglasila da ljudi poznaju i Karadžićevu psihičku snagu i karakter, ali da je prebacivanje u zatvor u Englesku uticalo na njegovo zdravstveno stanje, budući da je dugo trajalo i da nije bio u mogućnosti da uzima lijekove.

Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Veliku Britaniju

– Što se tiče fizičkog stanja u kome je dovezen i tamo gdje je smješten, to je nedopustivo. Ako se tome doda činjenica da je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu, jasno je u kakvim uslovima će biti – upozorila je Sonja Karadžić.

Ona je ukazala i na psihičku torturu koju će trpjeti Karadžić koja se ogleda u odsječenosti od svijeta u ambijentu koji nije njegova civilizacija, jezik i kultura.

– Pitanje je koliko on može kao veliki vjernik da praktikuje vjeru, da posti, da ima određeni prostor ili vrijeme da može da radi ono što je navikao – kaže ona.

Kaže da Karadžiću nije dostupan ni kompjuter, njegovi diskovi i dokumentacija, te mogućnost da radi na reviziji presude, da piše književne i stručne radove, duhovne tekstove i memoare, te da uopšte bude operativan i da se kao kulturno i obrazovano biće bavi svim onim što je navikao.

– Veliko je pitanje šta će od svih tih uslova biti dopušteno, ali za sada to nema. Sada je sve zaista jezivo i krajnje zabrinjavajuće – istakla je Srni Karadžić Јovičević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79