Kardinal Puljić: Više od 80 posto Bosanaca su vjernici, gdje vam je ta vjera kad ima toliko kriminala i korupcije?

Na svečanom liturgijskom predstavljanju u sarajevskoj katedrali monsinjor Tomo Vukšić u subotu je ustoličen za novog vrhbosanskog nadbiskupa.

Nadbiskup Vukšić preuzeo je tu dužnost od kardinala Vinka Puljića, koji je u opširnom intervjuu za bh. izdanje Večernjih novosti govorio o svojim iskustvima u proteklu 31 godinu koliko je proveo na čelu Vrhbosanske nadbiskupije.

– Unutarcrkvena promjena neće stvarati ni mijenjati politiku, nego će praviti strategiju pastorala, evangelizacije, puta pomirenja i izgradnje zdravog morala u društvu. Imajući na umu da se više od 80 posto ljudi u Bosni i Hercegovini izjašnjava kao vjernici, pitam se gdje je ta vjera kada ima toliko kriminala i korupcije? To je posebno područje obnove morala ne samo za Katoličku crkvu u BiH nego za sve crkve i vjerske zajednice na ovim prostorima. Na tome će počivati put dijaloga i suradnje – kazao je kardinal Puljić.

On se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kazavši kako ovdje nisu posvađani narodi već politike.

– Ljudi, bez obzira o kojem je narodu riječ, otvoreni su u ogromnoj većini za suradnju i razumiju da i drugi žele živjeti u svom identitetu kao i oni sami. Ovdje su se dogodile mnoge teške stvari, a nijedna politika ne želi reći “moj grijeh” nego nastoji opravdati ono što je pogrešno učinjeno. Volio bih kada bi shvatili da bi prije svega nama u Bosni i Hercegovini, i to svima, trebalo biti stalo da nam bude bolje, kao i da jednom narodu ne može biti dobro, ako drugome također nije dobro, odnosno da meni ne može biti dobro ako i mome komšiji ili susjedu nije dobro – poručio je kardinal.

Dodao je kako put isključivosti i sebičnosti nikad nije dobar put te da je potrebno tražiti rješenje koje je, u što većoj mogućoj mjeri, pravedno za sve, a posebno za one slabije i manje brojne.

Puljić se osvrnuo i na Dejtonski sporazum, ustvrdivši kako je njime uspostavljen mir, ali i uvelike legalizirana ratna osvajanja.

Na pitanje da prokomentira aktualne razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, Puljić je odgovorio kako ne treba inzistirati isključivo na dogovoru hrvatske i bošnjačke strane.

– Jednakopravnost je proces koji treba uspostaviti. Jedan od tih stavova je Izborni zakon i to na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Tu nije samo hrvatsko-bošnjački dogovor. Što je s Hrvatima u entitetu RS? Ispada kao da je normalno da nas tamo nema. “Luđačku košulju” treba skinuti i stvoriti normalnu državu jednakih prava za svakog čovjeka i za sve narode – poručio je kardinal Puljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79