Kasumović traži ko će mu napraviti web stranicu za 29.900 KM: “Javila se samo jedna firma”

Kasumović traži ko će mu napraviti web stranicu za 29.900 KM: “Javila se samo jedna firma”


Grad Zenica odnosno gradonačelnik Fuad Kasumović želi napraviti redizaj odnosno izraditi novu web stranicu Grada Zenica. Za ovaj posao, ponudio je 29.900 KM.

Prijavila se samo jedna firma koja će to raditi.

Portal Pratimotendere.ba upozorio je na namještanje tendera i dodijelio Žutu zastavica (Srednji stepen rizika)

“Nabavka ”Izrada nove web stranice Grada Zenica” je rizična jer je u postupku dostavljena samo jedna ponuda čija je vrijednost svega 100 KM niža od procijenjene vrijednosti (30.000 KM).” – izjavili su iz portala PratimoTendere.

Zašto se provodi javna nabavka ako se javlja samo jedan ponuđač? Da bi udruženja građana i ovakvi portali opravdali svoj rad i potrošeni javni novac.

“Pratimo tendere.ba” gore navedenu nabavku je ocijenila kao “srednji stepen rizika”‼️
Što to znači i što dalje slijedi, niko pouzdano ne zna. Detaljnijih informacija na ovaj tender, kao ni na ukupno 84 tendera ocjenjenih kao “visoko rizičnih” nema. Što građani Zenice imaju od toga ako pročitaju da je neki tender rizičan ili visoko rizičan?

Portal Pratimo tender je razvijen u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, te Udruženje Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i Transparency International u BiH (TIBiH) kao partneri.

Cilj projekta je povećati učešće građana u borbi protiv korupcije, te su sve projektne aktivnosti dizajnirane i osmišljene na način da potiču snažan i održiv antikorupcijski aktivizam u cijeloj zemlji, i na svim nivoima.

“Iako izgleda da se javne nabavke u BiH odvijaju prema pravilima i “po zakonu”, najmanje milijarda KM se potroši netransparentno, nesvrsishodno i koruptivno kroz dogovaranje poslova sa kompanijama bliskim vlastima, namještanje tendera, favorizaciju ponuđača čime za mnogo više novca nego što je potrebno dobijamo lošiju, a ponekad i nikakvu uslugu ili robu”, stoji između ostalog u opisu web.stranice “Pratimo tender”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija