Katica: U KS je smanjen kriminalitet, događaji koji izazivaju nesigurnost se desili u kratkom periodu

Odgovorima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice na brojna pitanja zastupnika, nastavljena je hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji.

Odgovarajući na pitanje o kadrovskoj nepopunjenosti i manjku policajaca, Katica je kazao da nema samo Kanton Sarajevo ovaj problem, već da policijskih službenika nedostaje u čitavoj zemlji.

“Narednih 2025, 2026. i 2027. godine odlazi u penziju kadar koji je u redove policije ušao u toku ili neposredno nakon agresije na BiH. Ulažemo napore da u što masivnijem obliku izvršimo zapošljavanje novog kadra”, kazao je Katica.

Dodao je da je Vlada 2018. donijela zaključak o raspisivanju konkursa za zapošljavanje 30 mlađih inspektora, a konkurs je raspisan tek početkom ove godine.

Na pitanje zašto je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić imenovan u ekspretni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika budući da, prema trvrdnjama zastupnika, nema dana radnog staža u policijskim strukturama, Katica je odgovorio:

“Da, formirali su ekspertni tim iz potrebe da se što više preveniraju krivična djela”, kazao je ministar.

Govoreći o narušenoj sigurnosnoj situaciji u KS, Katica tvrdi da ne postoji veći broj sigurnosnih incidenata te da prema njihovoj statistici “imamo smanjenje ukupnog kriminaliteta, neznatno, ali smanjenje”.

“Nije veći broj sigurnosnih incidenata. To ste mogli i primijetiti iz izvještaja policijskog komesara. Razumijemo zabrinutost građana jer su se u relativno kratkom periodu desili događaji koji izazivaju nesigurnost. Mi to moramo uvažiti. Statistika nam nije važnija od mišljenja građana, ali je ona naš instrument pomoću koje prilogađavamo naš rad problematici koju imamo na terenu”, kazao je Katica.

Na pitanje kada će biti pojačana regulacija saobraćaja, ministar je kazao da je ona već počela.

“Naši policijski službenici su na glavnim saobraćajnicama naročito ujutro i popodne u špicama”, kazao je.

Na pitanje da li ima potrebu dati ostavku prema stranci, Katica je kazao da nema tu potrebu niti je to stranka (NiP) od njega zahtijevala, javlja Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79