Kavazović u Ahmićima: Moramo biti hrabri i uprijeti prstom u zlo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima u Ahmićima.

Poručio je kako je ovo tužna godišnjica kada se sjećamo nevino ubijenih u zločinačkom poduhvatu u Ahmićima koji je odnio njihove živote, ali nije odnio sjećanja i ljubav.

– I to sjećanje će nastaviti živjeti sa nama iz generacije u generaciju. Nadam se da će i ova naša djeca, naša omladina, nastaviti kao i mi koji smo preživjeli te ratne godine, to pamćenje nositi u sebi i da ćemo biti u snazi da nam se to ne ponovi – rekao je Kavazović.

Obraćanje je počeo izrekom Safvet-bega Bašagića: “Podnijeti sudbinu znači pobijediti”.

– Mnogo puta smo danas ovdje čuli riječ sudbina. U ovoj njegovoj izreci, u ovim riječima ima dosta istine za cijeli naš narod, za Bošnjake, za muslimane koji žive u Bosni i Hercegovini, pa i one koji žive van Bosne i Hercegovine u Sandžaku. Kroz stoljeća smo bili prepušteni samo sebi, kroz stoljeća smo prolazili kroz različite kušnje. Uvijek smo se na sebi svojstven način znali pobrinuti o sebi, i kad su nam prilike bile više naklonjene ili manje naklonjene. Naš narod je ipak uspjevao da odoli izazovima i znao je podnijeti sudbinu. I možemo kazati da smo kroz ova stoljeća pobijedili – rekao je Kavazović.

On je rekao da su “žrtve koje su podnesene u Ahmićima rukopis zločinaca koji se u BiH može naći na mnogo mjesta i on je uvijek isti”.

– Nedaleko odavde, u Han Ploči, ili gore u Čarakovu, ili tamo u Biljanima, ili u Bijelom potoka kod Zvornika, ili u Srbrenici, ili u Prijedoru, ili u Kozarcu. Na svim tim mjestima, iako su možda zastave bile drugačije ili su formacije bile drugačije, rukopis zločinaca je bio isti. Vidjet ćete istu, zločinačku, genocidnu namjeru u svojoj suštini. Vidjet ćete čitave familije, prezimena, od 10, 15, 20, 30, 50 ljudi, žena, djece i staraca. To nam jasni govori kakva je bila namjera i cilj – istaknuo je reis Kavazović.

Dodao je da ovaj zločin sa genocidnom namjerom mora biti osuđen, zločinci moraju biti kažnjeni, a žrtvama se mora odati dužno poštovanje i pijatet na svakom mjestu.

– Prije svega smo mi to dužni učiniti. Imamo obavezu da zločince progonimo i kaznimo, onako kako to dragi Bog zapovijeda. Da ih izvedemo pred sud, da se utvrdi istina. Samo utvrđena istina može izliječiti i žrtvu i onoga koji je zločin počinio. Bez te istine i te pravde nema lijeka za žive. Zbog toga je to važno, ne zbog nas koji smo ovo preživjeli nego zbog generacija koje će doći.

Moramo zlu pogledati u oči, biti hrabri i uprijeti prstom u zlo. Ako to ne učinimo, ono će se ponavljati, ono će ponovo dolaziti po svoje žrtve. Jer, zlu treba krv. Zbog toga je jako važno i bitno da ovo rasvjetlimo – rekao je Kavazovć.

Naveo je da zlo ne treba potcijeniti i da je zlo žilavo.

– Moramo biti svjesni da ono može biti prisutno i u drugima, ali i u nama samima. Moramo se protiv toga zla boriti. Zlu se moramo stalno i neprestanu suprotstavljati. Naša svijest o tome da zlo postoji i da ga se može dotaknuti, što vidimo ovdje u Ahmićima, nam govori da moramo biti odlučni borci protiv njega. Kada se zlo kazbi, kada se zločinac utvrdi, kada nam bude potpuno jasno što se dogodilo, onda dragi Bog od nas traži da uzvratimo dobrim. I to je naša obaveza – rekao je reisu-l-ulema.

Kavazović je istaknuo da zarad naše države Bosne i Hercegovine, zarad naših generacija, moramo tražiti put ka pomirenju.

– Moramo tražiti puta da pružamo jedni drugima ruku. Ne da zaboravimo. Zaboravit ne možemo, ali moramo ići dalje. Ovo je naša domovina.

Reis Kavazović je poručio da svaka generacija mora podnijeti svoj teret.

– I mi moramo podnijeti svoj, moramo osigurati našu djecu da ne dođu u neprilike kakve smo mi došli 90-ih, ali također moramo ih sačuvati od mržnje. Možda je to najteža obaveza koju moramo ponijeti. Ovo je naša domovina, sa svim građanima valja živjeti. Možda je najveći ispit za našu domovinu, ne ni u Mostaru, u Hercegovini, ne ni u Tuzlanskom kantonu, ne ni u Krajini. Najveći ispit za našu domovinu je život sa našim komšijama upravo ovdje na ovom prostoru. Ako budemo znali uspostaviti te relacije, ako budemo znali očuvati taj odnos komšijski mislim da je to budućnost naše domovine – istaknuo je Kavazović.

Naveo je i da je ova zemlja preživjela stoljeća, da je i prije bilo zločina, ali da smo kao narod uspijevali snagom naše vjere i duha očuvati domovinu.

– Ako mogu biti ponosan na svoj narod, nakon ovako stravičnih zločina, mi, hvala Bogu, razumijevajući ispravno našu vjeru, nismo posegli za osvetom. I to ne smijemo uraditi. Zapamtite, osveta je naša smrt, smrt našeg naroda. Bilo kad da pomisli, bilo koja generacija na osvetu, to će biti naš kraj. Moramo biti snažni duhom, izdržati i podnijeti vlastitu sudbinu – poručio je Kavazović.

– Molim naše predstavnike koji brinu o sistemu u našoj državi da budi budni, i mi zajedno sa njima. Molim našu omladinu da bude odlučna i hrabra. Ako bude izazova da se tim izazovima uvijek suprotstavimo, ne pitajući za cijenu kao što to nisu pitali ni oni koji su dali svoje živote za slobodu koju uživamo – poručio je Kavazović.

Na kraju je poželio da se u sreći dočeka predstojeći Bajram u Bosni i Hecrcegini.

– Ona je naša domovina, široka za sve nas, bilo muslimani, katolici ili pravoslavci, rekao je Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79