KCUS ostao bez 2,65 miliona maraka: Skupština KS novac prebacila u budžetsku rezervu

Zastupnici u Skupštini KS usvojili su danas Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U okviru tog plana usvojena su i dva amandmana koje su zajedno podnijeli zastupnici iz reda SDP-a, NiP-a, NS-a i samostalni zastupnici.

Prema prvom od ova dva amandman od ukupnog iznosa novca namijenjenog za finansiranje KCUS-a, tačnije sa stavke materijalni troškovi, za ovu zdravstvenu insitituciju, dva miliona maraka se prebacuju u tekuću rezervu Budžeta KS.

Dodatno, iznos namijenjen za  finansiranje materijalnih troškova PET CT, za KCUS, umanjen je za 650.000 KM, koje su preusmjerene u budžetsku rezervu.

To praktično znači da je iznos namijenjen za finansiranje KCUS-a umanjen za 2.650.000 maraka.

Prema riječima predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Igora Stojanovića, ovaj novac će, između ostalog, biti iskorišten za refundaciju troškova pacijenata oboljelih od Covida-19.

– Skupštinska većina je procijenila da je u ovom trenutku prioritet refundacija lijekova za Covid pacijente. U trećem valu pandemije, to mora biti prioritet. Zato smo stavke koje su planirane više nego je utrošeno u prošloj godini, smanjili za određeni iznos i usmjerili ih za refundaciju lijekova. Kritike opozicije  da smo ugrozili bilo kakav rad KCUS-a ne stoje. Ukoliko se utvrdi da KCUS-u nedostaje novac za bilo koju uslugu, sve što će biti potrebno je da menadžment KCUS-a dokaže Skupštini KS da te usluge stvarno postoje i neće biti nikakav problem što se tiče novca za KCUS. Stav SDP BiH je da svima može nešto nedostajati, ali zdravstvenim ustanovama ne smije, kazao je Stojanović za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79