KJKP “Rad” o čišćenju snijega u Sarajevu: Građani su nerealni, neka vlasnici čiste saobraćajnice koje su im u blizini

“Zimske službe dočekale su zimu nespremne.” Čim prve pahulje padnu, građani najčešće ovim riječima komentiraju neočišćene ceste, trotoare, saobraćajnu gužvu koja nastane s prvim snijegom.

S obzirom na to da su meteorolozi već za nadolazeći vikend prognozirali snijeg, nadležni su odgovorili na pitanje “jesu li spremni”.

– Očekivanja građana su ono što, nažalost, nema nikakvo uporište kada je u pitanju stvarno stanje na terenu. Naša služba trudi se da pokrije cijeli Kanton Sarajevo. Nebrojeno puta do sada smo rekli da se, ukoliko građani nisu zadovoljni radom zimske službe, obrate svojim mjesnim zajednicama ili službama za komunalne poslove kako bi se izmijenio redoslijed čišćenja saobraćajnica, pa da neke budu prioritetnije od drugih – kazao je za „Avaz“ Mirza Ramić, portparol KJKP „Rad“.

Kako je pojasnio, najviše zamjerki tokom zime dolazi iz ulica trećeg i četvrtog prioriteta, gdje postoje određene barijere i gdje vozila nisu u mogućnosti proći. Problem predstavljaju uske ulice, gdje vozilima za čišćenje snijega smetaju oluci, krovovi, strehe, kapije, a često i parkirani automobili.

„Rad“ trenutno raspolaže s 49 vozila, koja će biti raspoređena na zimsko održavanje na području četiri gradske općine, a u toku su finalne pripreme. On je rekao da imaju i dovoljne količine posipnog materijala. Pojasnio je i koje su prioritetne ulice kada padne snijeg.

– Osim glavnih saobraćajnica koje su žile kucavice grada, tu su i putevi sa značajnijim objektima, kao što su ambasade, vrtići, škole, komunalna predstavništva, bolnice. Saobraćajnice drugog prioriteta, u kojima najčešće cirkulira javni gradski saobraćaj, čiste se 24 sata po prestanku padavina, no, prema dosadašnjoj praksi, čiste se uporedo sa saobraćajnicama prvog prioriteta. U saobraćajnice trećeg i četvrtog prioriteta spadaju one ulice koje su sporedne, koje se čiste 48, odnosno 72 sata nakon prestanka padavina – kazao je Ramić.

Postoje i one ulice koje nisu uvrštene u zimsko održavanje jer nisu navedene u sporazumu s općinama ili Direkcijom za ceste, a u tom slučaju se posipni materijal dostavlja mjesnim zajednicama koje će vršiti distribuciju prema neuvrštenim ulicama.

– Također, svaki vlasnik dužan je da vrši održavanje onog dijela saobraćajnice ili trotoara u blizini poslovnog ili stambenog objekta kako bi osigurao nesmetano kretanje vozila, pješaka, s napomenom da snijeg ne može izbacivati na saobraćajnicu. Snijeg s krovova stambenih ili poslovnih objekata ili s vozila ne smije se bacati na očišćenu saobraćajnicu – dodao je Ramić.

“Rad” je potpisao okvirni sporazum s Direkcijom za ceste te s općinama Centar i Novo Sarajevo za održavanje saobraćajnica od općinskog značaja.

– Očekujemo da nam općine Novi Grad i Stari Grad dostave ugovore, mi smo ih već potpisali i usaglašeni su s općinama. Trebaju nam ih dostaviti na adresu. Za održavanje javnih površina pješačkih prostora kao što su mostovi, stepeništa, trotoari, trgovi i druge površine koje koriste pješaci zadužena su druga preduzeća – rekao je Ramić.

Za općine Trnovo, Hadžići, Ilijaš, Vogošća, Ilidža zadužena su druga preduzeća i oni vrše održavanje saobraćajnice i kategoriziranih cesta po potpisanom sporazumu koji imaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79