Ko će odgovarati za ekološku i materijalnu štetu nakon odrona u Bijeloj

Priroda je ponovno pokazala svoju moć i snagu kada se u samo nekoliko sekundi stvorio ogroman krater, a visoke stijene završile su u vodi, nanoseći veliku štetu ekosistemu tog područja. Stijene sada ometaju slobodno kretanje riba na tom području, što će utjecati i na kvalitetu vode, s obzirom na to da je to područje krša.

“Ovo postavlja pitanja o tome što jedemo, koliko je riba koju konzumiramo sigurna i zdrava. Vlasti su dužne odgovoriti na ova pitanja”, istaknuo je Oliver Arapović, predsjednik Ekološkog udruženja “Majski cvijet”.

“Mještani i građani Mostara zaslužuju znati kada su ta istraživanja provedena. Čudi nas šutnja vlasti po ovom pitanju i njihovo zatvaranje očiju kako bi udovoljili nekome”, dodao je Aner Omanović, predsjednik Eko udruženja “Kuti”.

Stručnjaci ističu glavno pitanje – ko je dao dozvolu za eksploataciju šljunka na prostoru koji je zakonom zaštićen?

“Neko bi trebao biti kazneno odgovoran jer je dopustio eksploataciju šljunka na području koje je zakonom zaštićeno, a drugi problem je način na koji je to učinjeno”, naglasio je urbanist i planer Sead Pintul.

“Jasno je da neko mora snositi odgovornost, a odgovornu osobu mogu identificirati samo stručnjaci iz ove oblasti”, zaključio je Muriz Spahić za Bljesak.info, doktor geografskih znanosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79