Ko ima najveća primanja u BiH: U RS-u najveća plata milion KM, a u Federaciji pola miliona

Radnik u RS dobija milion KM, dok većina muči s minimalcem – Šta Vlast radi?

U 2023. godini, razlike u primanjima postaju sve dramatičnije u Bosni i Hercegovini. Posljednji podaci poreskih uprava entiteta otkrivaju nevjerojatne razlike između najviših i najnižih primanja.

Najveća mjesečna plata u entitetu Republika Srpska dostigla je ogromnih 983.026 maraka, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine najviša zarada iznosila 429.123 marke. Ove astronomske cifre ne samo da šokiraju obične građane, već i otvaraju pitanje o održivosti takvog jaza u primanjima.

Na vrhu liste najviših neto primanja u RS za 2023. godinu nalazi se radnik iz Banjaluke u sektoru izgradnje hidrograđevinskih objekata. Njemu je, nevjerojatno, isplaćena plaća od gotovo milion maraka za samo jedan mjesec rada.

Na drugom mjestu je još jedan Banjalučanin, zaposlen u sektoru vađenja lignita, sa isplaćenom plaćom od 270.194 marke.

Ovaj nesrazmjer prekida samo radnik iz Mostara, zaposlen u sektoru “ostalo novčano poslovanje”, koji je dobio plaću od 251.769 maraka.

S druge strane, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, četiri od pet najvećih isplaćenih neto plaća pripadaju radnicima u sektoru proizvodnje, što dodatno naglašava koncentraciju bogatstva u određenim sektorima.

Ovako ekstremni jazovi u primanjima između radnika postavljaju ozbiljna pitanja o društvenoj pravednosti i održivosti trenutnog ekonomskog sistema. Hoće li vlasti poduzeti korake kako bi ublažile ove nepravilnosti ili će se jaz nastaviti proširivati, ostaje ključno pitanje koje zahtijeva odgovore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79