Ko je likvidirao Ramiza Delalića: Dva mjeseca nakon privođenja i dalje se šuti?

Na osnovu potjernice koju je raspisao Interpol Sarajevo, pripadnici MUP-a Republike Hrvatske 20. oktobra 2018. godine lišili slobode su Lirima Bitićija. Bitići je priveden na graničnom prijelazu Tovarnik pri pokušaju ulaska iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku.

Lirim Bitići je pet mjeseci kasnije, tačnije 28. marta 2019. godine, izručen Bosni i Hercegovini, a u skladu s Rješenjem Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske kojim je odobreno izručenje.

Ekstradicija je izvršena na graničnom prijelazu Orašje, gdje je Bitićija od pripadnika hrvatskog MUP-a preuzela Granična policija, a zatim Interventno-operativna jedinica Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine.

Lirim Bitići zanimljiv je bh. javnosti jer se svojevremeno, zajedno s Muhamedom Alijem Gašijem, dovodio u vezu s likvidacijom Ramiza Delalića Ćele. Delalić je likvidiran 2007. godine u Odobašinoj ulici. Bitićiju se nakon likvidacije izgubio svaki trag. U medijima su se pojavile i informacije da je likvidiran u Crnoj Gori. Ipak, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nije dokazana umiješanost Muhameda Alija Gašija u ovaj slučaj.

Podsjećamo i da je na Kosovu vođen proces protiv Nasera Keljmendija, a gdje se kao izvršilac likvidacije spominjao Strahinja Rašeta iz Šapca. Keljmendi je za ovo djelo pravosnažno oslobođen. Na tom suđenju uopće nije spominjano ime Lirima Bitićija.

Muhamedu Ali Gašiju i Naseru Keljmendiju nije dokazana umiješanost u likvidaciju Delalića. Strahinja Rašeta iz Šapca nije među živima, misteriozno je stradao 2008. godine pri pokušaju postavljanja eksploziva ispod džipa „Mercedes ML” svog prijatelja. Tada mu je bomba eksplodirala u rukama.

Jedini kojem nije suđeno, a koji se dovodio u vezu s likvidacijom Delalića, jeste Lirim Bitići. Istragu o likvidaciji Delalića preuzelo je Tužilaštvo BiH koje se ni nakon dva mjeseca od izručenja Bitićija nije zvanično oglasilo. Od državnog Tužilaštva tražili smo odgovore na sljedeća pitanja:

1. Sumnjiči li se Lirim Bitići i dalje za navedeno krivično djelo?

2. Kada će Lirim Bitići biti saslušan u Tužilaštvu BiH u vezi s okolnostima navedene likvidacije?

3. Je li Tužilaštvo BiH uopće zvanično obaviješteno da je navedena osoba izručena BiH?

4. Je li obustavljena istraga protiv Lirima Bitićija?

Ubrzo dobijamo i šturi odgovor glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, u kojem se navodi:

“Tužilaštvo/Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u skladu s odredbama člana 11. Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u granicama i u skladu s interesima postupka, može obavještavati javnost i zainteresirana lica i o pojedinim predmetima u kojima postupa ovisno o uvjetima propisanim Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i drugim zakonima koje primjenjuje.”

Iako se ni jedno pitanje nije odnosilo na detalje iz tužilačke istrage niti bi odgovor na ova pitanja na bilo koji način mogao ugroziti istragu, iz Tužilaštva BiH nisu dali ni odgovor na jednostavno pitanje je li Bitići uopće osumnjičen za likvidaciju Delalića. Na osnovu odgovora glavne tužiteljice državnog tužilaštva, da se zaključiti da će javnost do daljnjeg ostati uskraćena za ove odgovore.

Do tada i do početka suđenja za pokušaj likvidacije Amira Pašića, Lirim Bitići bit će smještan u poseban odjel KPZ-a u Sarajevu. Riječ je o krilu koje je u potpunosti odvojeno od ostalih pritvorenika, a na ćelijama „S“ odjela postavljena su pancirna stakla prenosi Hayat.

 

 

Hoće li progovoriti Lirim Bytyqi?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments