Ko je likvidirao sarajevske policajce: “Nema auta, nema puške, sve pepeo”

Uposlenik MUP-a KS-a Emir Mehmedagić je svjedočio o saznanjima do kojih je došao tokom istrage o ubistvu kolega, kao i kriptovanim telefonima koje su koristili optuženi

Svjedočenjem Emira Mehmedagića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Svjedok Tužilaštva, sada uposlenik Sektora krim-policije MUP-a KS-a, u vrijeme počinjenja zločina je bio uposlenik Odjela za krvne i seksualne delikte MUP-a KS-a, zbog čega je upućen na lice mjesta u sarajevsko naselje Alipašino Polje, u Ulicu Geteova piše Oslobođenje.

Nema auta, nema puške

– Sa mnom je došla i kolegica Aleksandra Mizdrak. Adis je bio mrtav, a Davora su odvezli u bolnicu i bio je u veoma teškom stanju. Ubrzo su javili da je preminuo. Policijsko vozilo je bilo izrešetano, a pored njega je bio i bijeli Golf. Brzo je došao čovjek i prijavio krađu Golfa, kazao je svjedok, ističući da je u to vrijeme krađa automobila bila svakodnevna praksa. Na licu mjesta, pojasnio je, pronađena je metlica brisača.

– Naša tehnika je utvrdila da se to ugrađuje na vozilo Seat Leon. Čak je i jedan svjedok rekao da je vidio da brisači strše na vozilu koje se udaljavalo s mjesta zločina, rekao je svjedok. Osvrnuo se i na kriptovane telefone koje su optuženi koristili, a čije su komunikacije dobili na analizu od EUROPOL-a.

– Spornu kriptu su koristili Sava i Žižan. Kripta je bila skupa pa je mijenjala vlasnike. Mi smo najprije dobili kriptu Tomislava Petrovića i njegovih kontakata, te kontakte njihovih kontakata. To je bio ogroman broj podataka. Od 130 kripti koje smo dobili, izdvojili smo 12 osoba i 15 kripti. Tako smo analizom utvrdili da se Macan bojao da njegov DNK bude nađen na mjestu zločina.

U razgovoru sa Aleksandrom Nikolićem, Macan je govorio: “Najvažnije je da nema DNK. Nema auta, nema puške, sve pepeo”, dok u komunikaciji sa Milošem Božovićem kaže: “Ako ne nađu mene, nemaju ništa. Ako on ne priča, ništa onda”.

Na kripti se komuniciralo i o hapšenju Save Marinkovića u Njemačkoj, a sve ih je pogodila informacija da je Marinković dao izjavu tamošnjoj policiji. Te su se izjave najviše prepali Božović i Mladen Samardžić, kazao je svjedok. Marinkovića i njegovog advokata Bojana Veselinovića je zanimalo da li je svjedok stekao utisak da je Marinković davao izjavu u Njemačkoj, na šta je on odgovorio: “Znam, ali to sad nije relevantno”.

Svjedok je pomenuo i komunikaciju u kojoj jedna osoba sa Pala govori o Žižanu da ga ubace kao treću osobu u izvršenje krivičnog djela u Beogradu, jer je dobar vozač, a već je testiran kao ubica. U drugoj zabilješci se navodi da Žižan već izviđa, odnosno traži stan.

Dva metka

Macanovog advokata Duška Tomića je interesovalo da li je svjedok upoznat sa tim da su na licu mjesta nađena dva živa, neispaljena metka.

– Da. To je došao jedan kolega policajac i u strahu je ispalio dva metka, To je bilo nakon ubistva policajaca, rekao je svjedok. Ko je on, ko ga je tako plašljivog poslao na lice mjesta, upitao je Tomić, na šta je svjedok rekao: To je kolega iz PU Novi Grad. Moj klijent je optužen da je pucao dva-tri puta prema policajcima, zato vas to pitam, pojasnio je Tomić.

Suđenje se nastavlja naredne sedmice. Zloglasna trojka se, podsjetimo, tereti da je zločin počinila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su je policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Optuženi su ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u policijskom automobilu. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79