Tko je Mamiću pomogao da zbriše u BiH? Iz Hercegovine poručuju: On u zatvor neće nikada

Na konferenciji za tisak održanoj u mostarskom hotelu Mepas, osuđeni Zdravko Mamić samouvjereno, bez zadrške i u svojem stilu prozvao je sve suce s kojima je imao doticaja tijekom svoje pravosudne trakavice. No, za razliku od svojeg brata Zorana Mamića koji je odstupio s pozicije Dinamova trenera te najavio odsluženje zatvroske kazne, Mamić po svemu sudeći iza rešetaka više nikada neće završiti, barem ne za ove sporne slučajeve.

Čini se dakle da je Mamić još jedan u nizu onih koji su uspješno nadigrali hrvatsko pravosuđe bijegom u susjednu BiH u kojoj ovaj živi od noći uoči izricanja presude. Do danas nije poznato tko je Mamiću pomogao u bijegu, no pravni ekspert Pero Kovačević i ranije je tvrdio da mu nitko nije ni morao pomagati.

”Mamićev odlazak u BiH dan uoči izricanja presude nije ničiji propust zbog toga što su kod nas na snazi takvi zakoni. Znači, on se dok mu se vodio postupak mogao normalno kretati. Nije mu oduzeta putna isprava prema tome nije ničiji propust u tome djelu. Propisi su takvi da mu to dopuštaju. Nekada su postojale mjere da se oduzme putna isprava osobama protiv kojih se vodi određeni proces, ali to je bilo prije nego što je osobna isprava postala sredstvo za putovanje. Ranije je pravno bilo u takvim postupcima moguće da sud deponira takve putne isprave onih protiv kojih se vodi postupak”, objasnio je Kovačević podsjećajući kako je ovakvih slučajeva kao što je njegov bilo i ranije radi toga što nam sustav nije funkcionalan.

Oglasio se osječki sudija kojeg je Mamić optužio da mu je davao upute šta da radi, a prije toga je šenlučio u Dubaiju

”Imamo takav sustav. Imali smo više takvih situacija i mislim da bi ipak morali to malo razmotriti. Kako i na koji način spriječiti takve slučajeve, sjetite se Gučića, Ćukovića. Puno je bilo takvih situacija i očito je da se u tom djelu mora nešto napraviti da se osobama koje su u takvoj situaciji možda ograniči kretanje izvan Hrvatske”, smatra pravnik. Pravno gledano, Mamić i sada iako nepravomoćno osuđen ima mehanizme pomoću kojih će se moći održati na slobodi. I doista, Mamiću trenutno preostaje da sačeka pravomoćnost presude, a nakon toga kada je preuzmu svi sudionici procesa presuda treba poslati i izvršna te se potom Bosni i Hercegovini šalje zahtjev da on tamo osluži kaznu u trajanju šest i pol godina zatvora. Da je na to spreman pristati Mamić je otkrio i na konferenciji u Mepasu. Inače, iz Ministarstva pravosuđa najavili su pokretanje procedure za izvršenje Mamićeve kazne, a to omogućuje Sporazum između Hrvatske i bosanskohercegovačke Vlade o međusobnom izvršavanju sudskih postupaka u kaznenim predmetima.

Nadu mu budi bosansko-hercegovački sud

”Ako je osoba koja je državljanin jedne od država ugovornica ili osoba koja na njezinom teritoriju ima stalno prebivalište, pravomoćno osuđena za kazneno djelo u drugoj državi ugovornici na  kaznu zatvora ili joj je izrečena sigurnosna mjera, svaka država ugovornica može zahtijevati da se izvršenje kazne zatvora ili sigurnosne mjere provede u onoj državi ugovornici čiji je osuđenik državljanin ili u kojoj ima stalno prebivalište”, navodi se u članku 13. Sporazuma na kojeg se poziva hrvatsko Ministarstvo pravosuđa dok se u drugom članku istog naglašava kako će se izvršenje zatvorske kazne preuzeti ukoliko je osuđenik državljanin zemlje izvršenja ili tamo ima stalno prebivalište.

Mamić zaplakao u studiju: Ne daju mi da provedem zadnje dane majčinog života u njenom naručju!

Također treba znati da je preuzimanje moguće ukoliko je sudska odluka pravomoćna, ali i ako je djelo na kojem je temeljena sudska odluka kazneno djelo u obje države. Mamiću sada nadu budi bosansko-hercegovački sud koji će morati utvrditi je li ono za što je presuđen u Hrvatskoj u susjednoj zemlji uopće kazneno dijelo, a odluku o tome najvjerojatnije će donositi sud u Mostaru. No, da bi to moglo ići suprotno od nastojanja hrvatske strane, moglo se vidjeti i ranije kada je naša zemlja tražila Mamićevo izručenje.
”Kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH”, tvrdilo je tada prizivno vijeće Suda BiH odbijajući hrvatski zahtjev pa je lako moguće da pri istom stajalištu ostane i mostarski sud. Osim toga, sve i da sud u BIH potvrdi hrvatsku kaznu, koju može povećati ili umanjiti, Mamić može otkupiti kaznu. Naime, u BiH kazne od godinu dana mogu se otkupiti za 50 eura po danu.  Zakonima koji su na snazi u BiH dopuštena je mogućnost da  sobe  osuđene na niže zatvorske kazne mogu “otkupiti” slobodu odnosno da im se zatvor može zamijeniti novčanom kaznom.
”U Republici Srpskoj moguće je otkupiti kaznu do šest mjeseci u Federaciji kazne do godinu dana, to riješite sa sto maraka, ovdje se to masovno radi, kazne su otkupljivali čak i osuđenici za ratne zločine, s obzirom na to da je Mamić u Hercegovini već dulje vrijeme, i da tu ima mnogo poznanika, prijatelja, utjecajnih ljudi i da ovdje sve prolazi zaista nije nemoguće da mu ta opcija upali, ovdje zaista moraš imati veliki peh i malo love da odeš u zatvor, a i kad odeš nije kraj svijeta, tu će Mamić više biti na slobodi nego iza rešetaka, ako ikada i dođe do njegova zatvaranja”, komentira naš sugovornik iz BIH dobro upoznat s funkcioniranjem ondašnjeg pravosuđa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79