Ko je najmisteriozniji lik srpskog podzemlja?

Novica Živković je u Francuskoj bio poznati pljačkaš, ali i glumac i producent filmova u kojima su glumili velikani poput Belmonda.

Novicu su u njegovom selu zvali Kandri, a kasnije je dobio nadimak Stiv, po kome ga i dan danas znaju. Imao je mnogo imena, jedan od njegovih alijasa bio je “Radiša Jovanović”, ime po kom su ga neki znali.

Zajedno sa Brunom Sulakom bio je “strah i trepet” za sve banke i zlatare na Zapadu. Dok je živio u Jugoslaviji nije imao problema sa zakonom, osim onda kada je kao veliki ljubitelj golubova, “donio” tuđi kavez u svoje dvorište, kako je on to u žargonu govorio.

Iz male oronule stare kuće u selu Slatina kraj Leskovca otisnuo se u svijet.
Stiv je imao dva lica

Sa prijateljem Brunom Sulakom, koga su zvali Legionar jer je bio u Legiji stranaca, pljačkao je najbolje obezbjeđene banke i zlatare. U tim poduhvatima primijenjivao je čuda tehnike, uključujući radio-stanice, radare i specijalne naprave za neutralisanje alarmnih uređaja. A onda je sa Sulakom krenuo u svoju posljednju avanturu.

Iz prodavnice Kartijea odneli su neopaženo nakit vrijedan sedam miliona dolara. Otišli su u Argentinu, ali su se tamo kratko zadržali, jer im se nije svidjela klima. Krenuli su kući, ali je Sulak uhapšen u Bujonu, na špansko-francuskoj granici, u ukradenom BMW i s lažnim jugoslovenskim pasošem u džepu. Stiv i njegovi pajtaši Pjetro i Valter su ga oteli iz voza, stavljajući lisice četi policajaca koji su ga sprovodili u zatvor.

Kada je Sulak, kao “francuski neprijatelj broj jedan” ponovo uhapšen, Stiv je iznajmio helikopter da ga izbavi. U svom posljednjem pokušaju da ga izvuče iz zatvora, prelazi preko svih Sulakovih upozorenja.

Ne samo što se prihvata problematičnog plana sa upadom u zatvor helikopterom, nego, sasvim amaterski, letjelicu iznajmljuje na aerodromu Bordo-Merinjak, u neposrednoj blizini zatvora u Gradinjanu. Policija nije mogla ostati slijepa na ovaj izazov, i 11. marta 1984. godine Stiv gine u zasjedi.

O ovom dvojcu snima se i film. Lik Stiva tumači Radivoje Raša Bukvić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79