Ko je najviše lagao u 2022. godini: Dodik, Čović, Konaković, Kojović, Šteta…

Tokom 2022. godine Istinomjer je ocijenio 354 tvrdnje više od stotinu aktera/ki s političke scene u Bosni i Hercegovini u pogledu istinitosti, dosljednosti ili ispunjenosti obećanja koja su dali/e.

Istinitost

Najviše tvrdnji, njih 199, ocijenjene su istinitim, a s 18 takvih tvrdnji u ovoj kategoriji prednjači bivši član Predsjedništva BiH i aktuelni predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik. Dodik je, kao jedan od političara koji se najviše pojavljuje u javnosti, iznosio neistine o brojnim temama, poput NATO puta BiH, iznosa prosječne plate u RS, djelovanja Ustavnog suda BiH, angažmana EUFOR-a u BiH, ali i drugim.

Tvrdnje bivšeg savjetnika Milorada Dodika i njegovog stranačkog kolege Radovana Kovačevića osam su puta ocijenjene neistinitim. Tako je Kovačević neistinite tvrdnje izgovarao u pogledu rasta BDP-a u RS, stava BiH o ratu u Ukrajini, ali i o visokom predstavniku u BiH.

Istinomjer je u 2022. godini po šest puta neistinitim ocijenio tvrdnje lidera Naroda i Pravde (NiP) Elmedina Konakovića, lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, dok su po pet neistinitih ocjena za svoje tvrdnje dobili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević i bivši potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Denis Šulić.

Osim neistina, i 30 tvrdnji političkih aktera/ki ocijenjeno je kao neutemeljeno, a najviše takvih tvrdnji iznio je Milorad Dodik, njih pet, dok je premijer RS Radovan Višković zabilježio dvije takve tvrdnje.

Dodik je neutemeljene tvrdnje iznosio u vezi s izbornim procesom, ljudskim pravima u RS, ali i odnosom BiH spram rata u Ukrajini, dok je Radovan Višković neutemeljeno govorio o vladavini Moamera el-Gaddafija u Libiji, ali i o najnižoj plati u RS.

Istinomjer je u protekloj godini sedam tvrdnji ocijenio poluistinitim, dvije kao većim dijelom neistinite, dok je jedna tvrdnja ocijenjena kao većim dijelom istinita.

Osim toga, u kategoriji istinitosti 21 tvrdnja ocijenjena je istinitom. Po dvije takve tvrdnje imali su Igor Crnadak i Denis Bećirović.

Dosljednost

U kategoriji dosljednosti 12 tvrdnji ocijenjeno je kao nedosljedno, dok ih je četiri dobilo ocjenu nedosljedno. Nedosljedni su, između ostalih, bili zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Predrag Kojović u pogledu svog ranijeg negativnog stava o Marinku Čavari s obzirom na to da je podržao njegovo imenovanje u kolegiji Predstavničkog doma PSBiH, zatim član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u pogledu svog učešća u izbornim debatama, Dragan Čović u pogledu odluka visokog predstavnika u BiH, ali i lider SDA Bakir Izetbegović u vezi s mogućnosti za prolongiranje proteklih Općih izbora u BiH.

S druge strane, dosljedni/e su bili/e po jednom zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić u pogledu stava o hitnosti kreiranja registra pedofila u BiH, Vildana Bešlija zbog insistiranja na uvođenju taksi-vozila za osobe s invaliditetom, načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević zbog ponovljene odluke da i u 2022. godini sredstva namijenjena za proslavu Nove godine preusmjeri za pomoć najugroženijim stanovnicima/ama te općine te bivši lider SDS-a Mirko Šarović koji je, kako je ranije i najavio, podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke zbog lošeg izbornog rezultata.

Obećanja

U pogledu ispunjenosti datih obećanja Istinomjer je u protekloj godini ocijenio 46 obećanja kao neispunjena, 24 obećanja kao ispunjena, pet kao djelimično ispunjena te još četiri obećanja kao ispunjena sa zakašnjenjem.

Najviše neispunjenih obećanja tokom protekle godine imao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, koji šest puta nije ispunio dato obećanje. Neispunjena obećanja Adnana Štete odnosila su se na početak izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, rokove za završetak rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu, početak izgradnje tunela Kobilja Glava, ali i nabavku novih trolejbusa.

Gradonačelnici Mostara i Banje Luke Mario Kordić i Draško Stanivuković zabilježili su po tri neispunjena obećanja, dok je po dva obećanja gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića, bivšeg zastupnika u PSBiH Dragana Mektića i premijera RS Radovana Viškovića Istinomjer u protekloj godini ocijenio neispunjenim.

Mario Kordić nije ispunio obećanje o sanaciji deponije Uborak u Mostaru, ali i gradnji olimpijskog bazena u ovom gradu, dok Draško Stanivuković nije ispunio obećanje o roku otvaranja igrališta kod Sokolskog doma, kao i obećanje o početku gradnje škole u banjalučkom naselju Ada do kraja 2021. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79