Ko je sve napustio SDA stranku i Bakira Izetbegovića?

Od bivših kadrova SDA su tako nastajale brojne stranke, od kojih su neke ostavile značajan doprinos, dok se druge nisu snašle. Posljednji takav slučaj bilo je formiranje stranke „Naprijed“, koju će predvoditi državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović, kojem je najveći „grijeh“ u SDA bio to što je dva puta pokušao biti protukandidat Bakiru Izetbegović za predsjednika stranke.

On je sa sobom povukao i neke kadrove koji su na lokalnim nivoima imali doprinos u SDA, a od zvučnijih imena tu je bivši dugogodišnji načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo.

Iako se spekulisalo da se toj stranci pridružio i Adil Osmanović, on je to demantovao, ali za portal “Avaza” je prije nekoliko dana potvrdio da je napustio SDA.

No, krenimo redom. Prvo su državni parlamentarci Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić uz podršku bivšeg zamjenika ministra finansija i trezora, a kasnijeg gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića formirali Nezavisni blok.

Istina, ova stranka se brzo razjedinila i na kraju je u njoj ostao samo Senad Šepić. Sokolović i Ahmetović su se povukli, dok je Kasumović formirao BHI-KF.

Osipanje se nastavilo kada je 2018. godine formirana stranka Narod i Pravda, na čijem čelu se nalazi nekadašnji SDA-ov premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Najveći problem za SDA je predstavljalo to što su brojni zastupnici i vijećnici, osim početnog vala, i u narednih nekoliko godina napuštali SDA i pristupili NiP-u.

Najveći su prelasci tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare, nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića te dugogodišnjeg gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića. Manje od pet godina im je bilo potrebno da postanu dio vlasti na svim nivoima, dok je njihova bivša stranka opozicija skoro na svim nivoima.

Samo 12 dana nakon NiP-a, u Tuzli je formiran Pokret demokratske akcije (PDA) te su za kratko vrijeme uspjeli uzeti dio glasova SDA u Tuzlanskom kantonu, a posebno u Banovićima.

Napuštanje politike

Prije tri godine kao grom iz vedra neba se pojavila informacija da SDA-ov načelnik Novog Grada Semir Efendić preuzima Stranku za BiH. On je tada za sobom povukao značajan broj kadrova iz ove sarajevske općine, ali i solidan broj glasova na nivou kantona.

Veliki odjek u javnosti je imalo i što je dugogodišnja funkcionerka SDA Alma Čolo prošle godine napustila ovu stranku. Za razliku od ranije navedenih osoba, ona je odlučila da napusti politiku te da se bavi advokaturom.

U međuvremenu, na drugoj strani, nije bilo zvučnijih pojačanja u SDA piše Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79