Ko je više zapošljavao u javni sektor: Nenadićeva vlada 985, Fortina 3046

Skupština KS prošle je sedmice usvojila moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, na prijedlog stranaka “četvorke” koje su aktuelnu Vladu KS optužile za masovno zapošljavanje.

No podaci iz institucija govore suprotno, da je Vlada KS koju je predvodio Edin Forto u javni sektor zapošljavala mnogo više od Vlade koju predvodi Mario Nenadić, prenose Vijesti.

Naime, aktuelna Vlada KS danas je odgovorila na zaključak i nalog Skupštine o novim zapošljavanjima s ciljem utvrđivanja adekvatnih podataka. Izvještaj je Vlada KS napravila na osnovu odgovora koje joj je dostavilo 90 pravnih subjekata u KS.

Prema dostavljenim podacima, u mandatu aktuelne Vlade KS dato je 1415 saglasnosti za zapošljavanje, dok je njih 985 realizirano a 207 osoba je penzionisano. Interesantno, stranke četvorke koje su proteklih sedmica tražile moratorij na zapošljavanje za svog su mandata (u vrijeme šestroke) zaposlile čak dvije hiljade ljudi više.

Naime, prema ovim podacima za vrijeme vlade Edina Forte data je saglasnost za zapošljavanje 3453 osobe, od čega je realizirano zapošljavanje njih 3046, dok je 259 osoba penzionisano.

Ovi podaci demantuju neutemeljene tvrdnje aktuelnih zastupnika četvroke o masovnim zapošljavanjima tokom mandata aktuelne Vlade KS. Vlada KS morala je dovršiti i zapošljavanja koja su dobila saglasnost prošle Vlade, jer bi zaustavljanjem postupka prijema moglo doći do tužbi pa ni šteta po KS bila još veća.

Iz Vlade KS smatraju da je posljednja odluka Skupštine KS o moratoriju donesena bez bilo kakve analize, a mogla bi rezultirati blokadom funkcionisanja javnog sektora poput kulturnih ustanova, školskih odbora itd. Osim toga odluka Skupštine je u sukobu sa zakonom pa je Vlada KS obavijestila Skupštinu da ovakve odluke nije moguće provesti te je predložila stavljanje odluke van snage.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79