Ko prijeti osobama koje rade u ili za Rukometni savez BiH

Istovremeno se javnost obmanjuje putem raznih saopćenja ili izjava pojedinih članova UO RSBiH iz RS Republike Srpske, saopćeno je iz RS BiH

Nakon što ni u petak sjednica Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH nije imala kvorum zbog nedolaska tri od četiri člana iz Rukometnog saveza Republike Srpske, krovna kuće bh. rukometa oglasila se još jednim saopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

– Članovi UO RSBIH koji dolaze iz RS-a kantona i RS Herceg Bosne jedinstvenog su stava da se radi o blokadi rada RSBiH kroz pokušaj oduzimanja nadležnosti UO RSBiH da djeluje u skladu sa Statutom i ostalim normativnim aktima RSBiH, što u konačnici ima za cilj potpuno onemogućavanje rada RSBiH.

Obmanjivanje javnosti

Istovremeno se javnost obmanjuje putem raznih saopćenja ili izjava pojedinih članova UO RSBiH iz RS Republike Srpske, kojima se uzroci blokade rada pokušavaju prikazati upravo suprotno od stvarnog stanja. Ne biraju se sredstva da se rukometnoj javnosti nametnu različite „odluke“ i „dokumenti“ koji nikada nisu bili predmet odluke UO RSBiH. Na taj način se u javnost iznose pojedinačni ili privatni stavovi i aktivnosti i pokušavaju prezentirati kao stavovi, odluke ili dokumenti RS BiH.

Ide se čak i do toga da se upućuju izravne prijetnje osobama koje obavljaju određene poslove u RS BiH ili za RS BiH. Dole navedeni članovi UO RSBiH takvo ponašanje smatraju krajnje neprimjerenim i neprihvatljivim.

Razgovor i dogovor

Nakon rasprave o trenutnom stanju članovi UO RSBIH koji dolaze iz RS-a kantona i RS Herceg Bosne jednoglasno su donijeli sljedeće zaključke:

1.Zakazati sjednicu UO RS BiH i predložiti dnevni red koji će sadržavati:

– donošenje odluke o sezoni 2019/2020, inicijativu,

– donošenje odluke o zakazivanju Skupštine RS BiH

– razmatranje tačaka dnevnog reda koje su predložene od strane RS Republike Srpske

Proceduru zakazivanja sjednice pokrenuti odmah s ciljem da se sjednica održi u roku od 10-15 dana.

2. Odmah prekinuti sa zloupotrebom memoranduma, e-mail adrese i web stranice RSBiH za objave bilo kakvih dokumenata koji nisu razmatrani niti usvojeni od strane UO RSBIH niti bilo kojeg organa i tijela RSBiH. U tom kontekstu odmah sa web stranice skinuti dokumentaciju o RINCK konvenciji koja je objavljena bez ikakve rasprave ili usvajanja na UO RSBiH i potpisana od komisije čiji sastav nikada nije usvojen od strane UO RS BIH.

Pozivamo kolege iz RS Republike Srpske da na jedini mogući i normalan način, a to je sjedanje za isti stol, razgovor i dogovor , iznađemo rješenja koja će biti u interesu poboljšanja stanja u rukometnom sportu u BiH, istaknuto je u saopćenju RSBiH.

Bosna i Hercegovina je i dalje jedina država koja nije donijela odluku o rukometnoj sezoni 2019/2020…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79