Ko se bori za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH?

Na konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine prijavilo se ukupno sedam kandidata, a na razgovor će biti pozvani kandidati – Milanko Kajganić, Dijana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Iz ovog regulatornog tijela navode kako je nakon unosa i verifikacije prijava kandidata, utvrđeno da svih sedam kandidata ispunjavaju osnovne i posebne uvjete predviđene Zakonom o VSTV-u BiH i drugim propisima za imenovanje.

“Međutim, zbog neurednosti, prijave dva kandidata su odbačene, dok jedan od kandidata nije pristupio polaganju kvalifikacionog testa propisanog Pravilnikom o kvalifikacionom i pismenom testiranju kandidata za pozicije nosilaca pravosudnih funkcija u BiH”, pojašnjavaju iz VSTV-a.

Kako nadalje navode, ukoliko intervjui sa kandidatima budu realizirani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice, planirane za 28. i 29. septembra.

Milenko Kajganić, koji po mnogima slovi za najvećeg ‘favorita’, trenutno je na poziciji vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Kajmaković je tužiteljica državnog Tužilaštva, a nedavno je isključena iz svih istraga o ‘sky’ aplikaciji, a Tužilaštvo je javno saopćilo: “Tužilaštvu BiH dostavljena je informacija o komunikaciji između dva kriminogena lica koja su u razgovoru pominjala ime tužioca Diane Kajmaković.”

Miroslav Janjić i Seid Marušić također su državni tužitelji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79