Kod dječaka pronađena 2 pištolja i 3 okvira sa po 15 metaka koje nije ispucao. Pripremio je i 4 molotovljeva koktela”

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić saopštio je na press konferenciji da je Kosta Kećmanović (13) planirao unaprijed današnju pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak djece koje je želio da ubije.

Skice su pokazane na vanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Podsjetimo, u stravičnom napadu smrtno je stradalo sedam djevojčica i jedan dječak, kao i školski portir. Još šest učenika je povrijeđeno, te školska nastavnica.

“Odmah nakon događaja na licu mjesta lišili smo slobode dijete. Na licu mjesta pronađeno je oružje kojim je izvršno krivično djelo. Planski i organizovano mjesec dana planirano za izvršenje. U toku je uviđaj. Prema prikupljenim podacima dijete u dužem vremensku periodu je planiralo izvršenje krivičnog djela, a motiv nije utvrđen niti ga je saopštio. Izabrao je učionicu istorije, jer je bila blizu ulaza u školu. Prvi čas je imalo njegovo odjeljenje.

Imao je dva pištolj od 9 milimetar sa tri okvira i malokalibarski pištolj, a to je uzeo iz stana svoga oca. Stavio ga je u ruksak a pripremio je i 4 molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je uzeo pištolj i pucao u obezbjeđenje škole u D.V. nakon čega se okrenuo ka djeci”, saopšteno je na konferenciji za medije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

 

Nakon tragedije koja se dogodila u beogradskoj školi javnosti se sa više informacija obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Otkrio je da je motiv izopštenost iz društva te da dječak ne osjeća krivicu za ono što je počinio. Naglasio je da dolazi iz ugledne porodice.

Na samom početku obraćanja Vučić je kazao kako bi ovakav slučaj bilo teško spriječiti s obzirom na samu složenost događaja. Istaknuo je da je policija i to jutro obišla školu i radila svoj posao, ali da ovako nešto nije mogla naslutiti.

Prema njegovim riječima, dječak je trenutno smješten u posebnom dijelu klinike za neuropsihijatriju. U razgovoru sa njim su otkrili da dječak ne osjeća kajanje te da vjeruje kako je heroj, ali i da je vjerovatno znao pravne posljedice svog djela.

“Kada vidite po shemi koju je nacrtao dečak, vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama, oni imaju više života. Vi vidite da kod njega nema kajanja i da ne razumije šta je učinio, vjeruje da je za dio njih sada postao heroj jer je bio maltretiran… Znao je da neće odgovarati, nije decidno izrečeno, ali postoji mogućnost da je on toga bio svjestan”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je dječak na čudan način objasnio svoj plan.

“Dečak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio. On je htio da baci molotovljeve koktele kako bi spriječio ostale da uđu dok ne završi posao, međutim uplašio se pa je odustao kod bacanja prvog molotovljevog koktela”, rekao je.

Kao razlog ovog ponašanja, Vučić navodi to da je dječak bio izopšten iz društva. Ističe kako je bio iz ugledne obitelji i imao odlične ocjene, ali da se nije uklapao s vršnjacima. Potvrdio je da su nedavno roditelji tražili premještaj u drugu smjenu, ali ne zbog vršnjačkog nasilja, nego zbog toga što je u tom drugom razredu imao tri drugara.

“Bio je najbolji učenik i svi su ga izbjegavali, tražio je premještaj u razred gdje je imao tri drugara i bilo mu je dobro. Ali ni u novom razredu ga nisu prihvatili pa je on po sopstvenom priznanju odlučio da počini monstruozni čin”, naveo je Vučić.

Govoreći o njegovim roditeljima, istaknuo je da je riječ o uglednoj porodici intelektualaca te da je njegov otac bio uzoran ljekar sa samo jednim saobraćajnim prekršajem u životu, ali je uhapšen zbog očigledno nepropisnog čuvanja oružja, uprkos tome što je imao dozvolu.

“Otac mu je počasni član streljane. Dječak je sa njim bio u streljani, gađao kružnu metu, radio s 9 mm i bio je dobar strijelac”, rekao je.

Ispričao je i da ovakav slučaj uvijek predstavlja opasnost od toga da će neko kopirati njegovo ponašanje i pokušati počiniti slično te je naveo primjer iz Vojvodine danas gdje je dječak zaprijetio da će uraditi isto, ali je sa njim odmah razgovarano.

Vučić je i predložio nekoliko mjera vlade koje se odnosi na kontrolu držanja oružja, dozvola i samog postupka dobijanja dozvole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79