Koja je razlika između izbjeglica iz Ukrajine i migranata?

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, prema podacima humanitarnih organizacija, navodi kako trenutno na području BiH boravi 140 državljana Ukrajine, koji su smješteni u privatnom smještaju.

Granična policija BiH je u prve dvije sedmice marta evidentirala ukupno 1.787 državljana Ukrajine, od čega ih je na ulazu u BiH evidentirano 1.047, a na izlazu iz BiH 740 državljana Ukrajine – rekli su iz Ministarstva sigurnosti uz napomenu da državljani Ukrajine po osnovu bezviznog režima u BiH mogu boraviti do 30 dana.

Kako navode, međunarodnu zaštitu, odnosno azil od Ministarstva sigurnosti zatražile su do sada tri osobe iz Ukrajine.

– Ministarstvo sigurnosti je od izbijanja rata u Ukrajini u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama, humanitarnim organizacijama i Crvenim križem kako bi u slučaju masovnijeg priliva, mogli adekvatno odgovoriti i smjestiti osobe koje zatraže međunarodnu zaštitu – navode iz Ministarstva sigurnosti.

Za ovu namjenu su na raspolaganju centri u Delijašu kod Trnova i Salakovcu kod Mostara.

Također, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo nacrt odluke o pripremenoj zaštiti za državljane Ukrajine, koja će nakon neophodnih konsultacija sa nadležnim ministarstvima i agencijama, biti upućena u dalju proceduru na usvajanje Vijeću ministara BiH.

– Ovom odlukom bi se riješio njihov status ali i uključile sve nadležne institucije za brigu o ovoj kategoriji – pojašnjavaju.

Ukoliko ne bude bilo masovnog priliva i ne bude donesena Odluka o privremenoj zaštiti, nadležne institucije BiH će donijeti adekvatne Odluke u smislu rješavanja statusa boravka državljana Ukrajine u BiH obzirom na trajanje bezviznog režima.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pojasnio je za Faktor da postoje kategorijalne, odnosno, pravne razlike u tretmanu izbjeglica iz Ukrajine i migranata koji se smještaju u kampove.

– Oni dolaze sa dokumentima, prijavljuju se i traže zaštitu za razliku od ilegalnih migranata koji dolaze bez ikakve potvrde o identitetu i u masovnom broju, kao i jasnog razloga zašto su tu. Za ove koji dođu sa dokumentima iz Ukrajine, gdje nesumnjivo bijesni rat, postoje razlozi da se tretiraju kao izbjeglice – naveo je ministar.

Cikotić dodaje da su za smještaj izbjeglica pripremljeni centri, kao i objekat koji je Vlada FBiH stavila na raspolaganje, hotel Emiran, ali da su oni uglavnom smješteni u privatnim aranžmanima.

– Sve ovo do sada ide nekim privatnim linijama. Država još uvijek nije u velikoj mjeri uključena, osim što Granična policija i Služba za poslove sa strancima evidentira ulazak i izlazak – istakao je on.

Ministar je dodao da BiH do sada nije dobijala sredstva kao pomoć u prihvatanju izbjeglica.

– Do sada nismo imali potrebu, ali imamo komunikaciju sa UN-ovom agencijom za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), te ukoliko zatreba od njih možemo zatražiti i dobiti sredstva – rekao je Cikotić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79