Kojić: Djeca iz Srebrenice klanjala u školi, tražimo reakciju nadležnih

U “Prvoj osnovnoj školi” u Srebrenici u ponedjeljak i četvrtak su učenici bošnjačke nacionalnosti, na času fizike, odnosno engleskog jezika upalili mobilni telefon i pustili islamsku molitvu, a zatim i počeli klanjati, tvrdi za “Nezavisne” Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Kako je kazao, on je fotografiju koja je nastala na jednom od ova dva časa, dobio od roditelja djece koji idu u navedenu školu.

“To se dogodilo u ponedjeljak na času fizike, a juče na času engleskog jezika. Imam fotografiju te djece, a poslali su mi je roditelji djece koji su iz naše kategorije, iz porodice poginulih boraca. Ja sa sigurnošću tvrdim da se to desilo u školi. Juče sam pozvao direktoricu, koja je kazala da ne zna šta se dešava”, kazao je Kojić.

Kako kaže, škola je sekularna institucija, te se pita šta sad treba da rade.

“Da li da pozovemo popa da ide da pričešćuje po školi djecu, sada kad kreće naš post? I do toga ćemo dovesti”, rekao je Kojić.

Kako je kazala Snježana Jandrić, direktorica “Prve osnovne škole” u Srebrenici, škola će postupiti u skladu sa propisima i nadležnostima u slučaju snimka koji se pojavio na društvenim mrežama u kojem učenici ove škole klanjaju u učionici, te da će o tome obavijestiti javnost.

Jandrićeva je rekla Srni da su snimak vidjeli na društvenim mrežama, ali da ih niko o tome ranije nije obavijestio, niti je neko od djece ili njihovih roditelja i nadležnih organa uputio bilo kakvu primjedbu i reakciju.

“Juče nas je nazvao jedan građanin Srebrenice koji nema djecu u ovoj školi i obavijestio nas o toj pojavi. Jutros sam razgovarala sa saradnicima i postupićemo u skladu sa propisima i našim nadležnostima”, objasnila je Jandrićeva.

Kojić je za Srnu ocijenio da najveću odgovornost za ovo snosi nastavnik vjeronauke, ali i rukovodstvo škole koje ne zna šta im se dešava u učionicama, te dodao da očekuje i reakciju poslanika u Narodnoj skupštini Srpske Ramiza Salkića, koji je, kako kaže, bio najglasniji kritičar u vezi sa pravima Bošnjaka u Srebrenici i Republici Srpskoj.

On je najavio da će, ukoliko ne bude reakcije nadležnih, Republička organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sa roditeljima djece srpske nacionalnosti tražiti reakciju resornog Ministarstva i smjenu direktora “Prve osnovne škole” u Srebrenici Snježane Jandrić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79