Koliko često mijenjate filter vazduha na vašem automobilu?

An auto mechanic wearing protective work gloves holds a dirty, clogged air filter over a car engine during general auto maintenance.
Neki vozači mijenjaju filter vazduha na 10.000 kilometara, neki na svakom drugom malom servisu, a treći im se smiju i kažu da je to bacanje para.

Ništa u životu nije crno-bijelo, pa ne može ni ova problematika. Stvar je u tome što ne vozimo svi u istim uslovima, te stoga ne može da postoji jedno pravilo za sve.

Obično se mijenja u intervalu od 40.000 do 60.000 kilometara. Pošto svaki proizvođač ima svoju „politiku“, pogledajte uputstvo za upotrebu.

Nekad u fabričkom uputstvu pored kilometraže na kojoj bi trebalo zamijeniti filter piše i vremensko ograničenje, isto kao u slučaju motornog ulja. Na primjer – svake tri godine ili na 45.000 kilometara (šta prije stigne) ili svake četiri godine ili na 60.000 kilometara.

Međutim, mnogi se hvataju fabričke preporuke samo onda kada im to odgovara. Tako je često i u ovom slučaju: „Ako fabrika kaže da se filter mijenja na 60.000 kilometara, šta se vi pravite pametni i mijenjate na 20.000?“

Isti vozač obično neće da isprati fabričku preporuku da održava auto u ovlašćenom servisu, da koristi samo originalne djelove, da prepolovi interval zamjene motornog ulja ukoliko vozi isključivo u gradskim uslovima („otežana upotreba“), da redovno provjerava pritisak u gumama i mijenja kočionu tečnost.

Šta kažu stručnjaci?

Stručnjaci naglašavaju da pored fabrički propisanih intervala treba uzeti u obzir i uslove u kojima se vozi. Uostalom, to i sami proizvođači obično navode u svojim uputstvima, ali ih malo ko pažljivo čita.

Istina, fabrička uputstva za upotrebu često su izuzetno loše i nestručno prevedena na naš jezik, pa je nekad prava muka protumačiti napisano.

Ako često koristite prašnjave puteve, naročito sa gustim saobraćajem, filter će nakupiti znatno više nečistoća.

Čak i kada u vazduhu nema vidljive prašine, materijal od kojeg je filter napravljen puni se sitnim česticama koje takođe utiču na protok vazduha. Te izuzetno sitne čestice su stalno oko nas iako ih mi ne vidimo, prenosi CDM.

Neki proizvođači daju različite preporuke za različite zemlje ili regione. Na primjer, u uputstvu za Hyundai i10 benzinac iz 2008. godine piše da se filter mijenja:

a) na 12 mjeseci ili 15.000 kilometara u Kini, Indiji i Bliskom istoku

b) na 36 mjeseci ili 45.000 kilometara u drugim zemljama, ali da se na 12 mjeseci ili 15.000 kilometara provjerava i po potrebi mijenja

Koliko je opasan prljav filter?

Prljav filter na razne načine negativno utiče na rad motora, tu su kratkoročne i dugoročne posljedice, pri čemu intenzitet negativnih efekata zavisi od raznih faktora:

a) koliko je filter (realno) prljav

b) koliko mu je ugrožena propusna moć

c) o kakvom motoru je riječ – gorivo, ubrizgavanje i način upravljanja rada motorom. Generalno, savremeniji motori će se na razne načine lakše prilagoditi redukovanom protoku vazduha, odnosno kompjuter će se pobrinuti da sagorijevanje i dalje bude optimalno, dok su motori starijih generacija „ugroženiji“

d) možda će se pad snage zbog prljavog filtera osetiti samo pri graničnim opterećenjima, kada motor vuče najviše vazduha, dok će u svakodnevnoj vožnji biti neprimijetan

e) možda će motor raditi sa prebogatom smješom, pa će se skupljati više nečistoća na svjećicama i ventilima.

Uglavnom, to što nikada niste čuli da je nekome stradao motor ili neka prateća komponenta zbog prljavog filtera, ne znači da posljedica nema.

Čišćenje starog filtera?

Nipošto. Ako ga „izduvate“ kompresorom, postoji mogućnost da ga oštetite, pa njegovi djelovi mogu da završe i u motoru.

Zaključak

Poštujte preporuku proizvođača, ali imajte u vidu da filter vazduha treba povremeno provjeravati i skraćivati interval zamjene ukoliko vozite u uslovima sa više nečistoća u vazduhu, prenosi CDM.

Ako smatrate da nismo dovoljno jasno rekli na koliko kilometara treba mijenjati filter vazduha – menjajte ga prilikom svakog drugog ili trećeg malog servisa.

Ukoliko mislite da je to bacanje para, mijenjajte ga kada smatrate da je „dovoljno“ prljav prenosi Source.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments