Kome smeta sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva? Bijela soba i dalje zaključana

Kome smeta sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva?

Bijela soba i dalje zaključana

Grad Sarajevo započeo je radove na rekonstrukciji hidro sistema Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. U narednom periodu će biti izvedeni radovi zamjene oštećenih kamenih ploča i sanacija rasvjete.

Sredstva za izvođenje radova osigurana su u budžetu Grada Sarajeva za 2022. godinu.

Međutim, dok traju radovi na Spomen-obilježju roditelji se pitaju zbog čega se još uvijek nije otvorila Bijela soba.

Naime, prije skoro 10 godina Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 pokrenulo je inicijativu o otvaranju spomen sobe u kojoj će se čuvati uspomena i sjećanje na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu.  Odlučili su prikupiti predmete i krenuti u osnivanje spomen sobe. Zahvaljujući velikoj podršci Općine Centar, 2019. Udruženju su ustupljene prostorije u Ulici Džidžikovac, u neposrednoj blizini Spomenika ubijenoj djeci. Prostor je prilagođen, opremljen i dat na upravljanje Historijskom muzeju. Međutim, iako je trebao biti otvoren 5. maja na Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva 2021., zatim 2022., do toga do danas nije došlo.

Roditelji se s pravom pitaju zašto? Kome smeta memorijalna soba?

– Memorijalna soba je trebala biti jedna vrsta edukacionog centra u kojoj bismo primali goste. Planirano je da izgleda kao dječija soba koju je dijete napustilo sa namjerom da se vrati. Još u januaru je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva najavila da će JU “Gradski muzeji” biti pripojena i spomen soba koja je bolan i težak podsjetnik prekinute sarajevske mladosti. Mi još čekamo, ali svakim danom smo sve uvjereniji da spomen soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva nekome smeta, za Crnu Horniku su rekli roditelji ubijene djece.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79