Kompanija Adriatic Metals tužila kakanjsku aktivistkinju Hajriju Čobo

Fontacija ACT potvrdila je navode da je aktivistkinja iz Kaknja zaprimila tužbu koju su pokrenuli iz britanske kompanije Adriatic Metals zbog navodne povrede ugleda ove kompanije koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom ruda u Varešu piše Crna-Hronika.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

❗️❗️JOŠ JEDAN POKUŠAJ UŠUTKIVANJA AKTIVISTA OD STRANE MOĆNIKA: ADRIATIC METALS TUŽIO JE KAKANJSKU AKTIVISTKINJU HAJRIJU ČOBO ❗️❗️ #StopSLAPP #fondacijaact

🚨 Britanska kompanija Adriatic Metals pokrenula je tužbu protiv građanske aktivistice Hajrije Čobo iz Kaknja zbog navodne povrede ugleda ove kompanije koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom ruda u Varešu.

Kompanija traži aktivistkinje naknadu nematerijalne štete zbog reportaže Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) „Zenička vlada počastila svjetske trgovce rudama“.

🆘️ 🤐 Očigledno je da se radi o klasičnoj SLAPP tužbi kojoj je uvijek cilj da moćnici utišaju glasne kritičare, aktiviste i novinare.

U ovom slučaju jasno je kako je upravo cilj utišati javnu kritiku i bilo kakav oblik građanskog aktivizma i upozoravanja na štetne posljedice rudarskih aktivnosti koje očigledno predstavljaju sve veći problem, ne samo u Kaknju nego i širom BiH.

🆘️ ⚠️ S obzirom na nedavne odluke i predložene zakone u oba entiteta, koji bi koncesionarima trebali olakšati eksploataciju ruda i minerala, postaje jasno da se sa pritiskom na prirodna bogatstva, povećava i pritisak na građane koji upozoravaju na štetnost i posljedice ove “rasprodaje”.

✊️🗣 Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT pruža punu podršku hrabroj i odvažnoj aktivistkinji Hajriji Čobo, koja se neumorno bori za zaštitu izvorišta pitke vode za desetine hiljada ljudi kao i za zaštitu beskrajno vrijednih šuma i prašume Trstionica.

#stopSLAPP #sloboda #slobodagovora #fondacijaact

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79