Kompanija Mila-Tekstil iz Prijedora daje masovne otkaze svojim radnicima

Woman working in sewing industry on machine

Prijedorska kompanija “Mila-Tekstil” je prekinula radni odnos sa svim zaposlenicima, a kao jedan od razloga za to je istakla nedavni rast minimalne plate u Republici Srpskoj.

Ova kompanija je od Okružnog privrednog suda u Prijedoru zatražila da joj se dodijeli likvidacioni upravnik zbog toga što ne mogu nastaviti pozitivno poslovati pod trenutnim uslovima.

“Smanjenje obima posla zbog stanja u svjetskoj ekonomiji, nerazumni rast obaveznog ličnog dohotka za radnike skoro 40 posto u bruto iznosu te negativno poslovanje u prošloj godini”, navedeni su kao razlozi za prekid radnog odnosa.

U dopisu su napomenuli da su kompanija koja spada u niskoprofitabilnu granu privrede, radeći tzv. lohn poslove isključivo za strano tržište.

“Zapošljavamo priučenu radnu snagu i više od 80 posto prihoda ide za lične dohotke. Trenutno smo odjavili radnike sa 20. januarom 2024. prema kojima smo izmirili sve obaveze, lične dohotke i doprinose”, istaknuto je u dopisu kompanije “Mila-Tekstil”, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, minimalna plata u RS-u je porasla na 900 KM, a entitetski premijer Radovan Višković (SNSD) je obećavao da će vlasti pomoći privrednicima koji dokažu da trpe štetu zbog rasta minimalne plate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79