Kompanije dolaze, a niko ne nudi novac: Nema više spasa za „Aluminij“

Predstavnici britanske kompanije „Liberty House“ održali su prekjučer u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, na kojem su pokazali interes za eventualno strateško partnerstvo u mostarskom „Aluminiju“.

Šta nude

„Liberty House“ je industrijska i metalska kompanija sa sjedištem u Londonu, koja se bavi proizvodnjom čelika i aluminija, a u Vladi u Sarajevu zastupao ju je direktor za razvoj poslovanja Vil Sevidž (Will Savage).

– Oni su pokazali zainteresiranost za partnerstvo. Čekamo sada povratnu informaciju, ali nismo optimisti – rečeno nam je iz Vlade FBiH.

Riječ je tek o jednoj u nizu kompanija koje su se pojavile posljednjih nekoliko mjeseci kao „spasitelji“ nekadašnjeg giganta, koji je zbog enormnih dugova koji prelaze skoro 500 miliona KM ugasio proizvodnju i počelo s otpuštanjem radnika.

Iz izvora bliskih Vladi saznajemo da spasa za „Aluminij“ više nema i da ne postoji ni teoretska šansa da se proizvodnja pokrene, bez obzira na izjave pojedinih čelnika firme.

Nakon švicarskog „Glencorea“, investitora iz Dubaija, Kine i Izraela, i Britanci žele udio u „Aluminiju“, ali je problem novac. Za sada, navodno, niko ne nudi ni 200 miliona eura koliko je potrebno da se barem pokušaju riješiti nagomilani dugovi.

Laka zarada

Saznajemo da kompanije koje su bile zainteresirane, osim dubinske analize, nisu ponudile konkretna rješenja za spas „Aluminija“.

– Teško da će „Aluminij“ više ikad početi s proizvodnjom – tvrdi naš izvor iz Vlade.

Zašto nema izvještaja

Uprava „Aluminija“ još nije dostavila izvještaj Vladi FBiH koji se odnosi na poslovanje za prvih šest mjeseci ove godine.

Zato je Vlada i zatražila ulazak Finansijske policije, koja danima provjerava poslovanje firme. Sumnja se na brojne malverzacije u posljednjih pet godina, prenosi Avaz.

Švicarski„Glencore“ u „Aluminiju“ je vidio laku zaradu na kupovini struje ispod svake tržišne cijene, dok ostale firme analiziraju isplati li se ulagati u nekadašnju uspješnu firmu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79