Hronika Komplikovano, ali izvodivo: Na koji način možete isključiti grijanje u svom stanu

Komplikovano, ali izvodivo: Na koji način možete isključiti grijanje u svom stanu

U toku tekuće godine, zaključno sa 10. junom, evidentirana su ukupno 202 zahtjeva korisnika za otkazivanje grijanja Toplanama Sarajevo, a za pet korisnika stručna komisija Toplana dala je saglasnost za isključenje grijanja, po zahtjevu korisnika.

O isključivanju centralnog grijanja u stanu na zahtjev korisanika odlučuje Komisija Toplana i po procjeni Komisije dobije se ili ne dobije odobrenje. U Sarajevu je mnogo praznih stanova i uglavnom njihovi vlasnici žele da se privremeno isključi grijanje. Međutim, dolazi i do problema ukoliko Komisija Toplana odbije zahtjev korisnika za isključenje grijanja. Tim povodom obratila nam se sugrađanka (podaci poznati redakciji) koja je željela isključiti grijanje u stanu u kojem niko ne boravi, ali iz Toplana su odbili zahtjev za isključenje grijanja.

– Stan se nalazi u zgradi na zadnjem spratu u ulici Bulevar Meše Selimovića i podnijela sam zahtjev Toplanama da se privremeno isključi grijanje jer u stanu niko ne boravi već nekoliko godina. Poznato mi je da je u ovoj zgradi grijanje isključilo desetak korisnika, pa sam se i ja odlučila na to. Međutim, nakon dužeg čekanja iz Toplana su mi odgovorili da je to neizvodivo zbog tehničkih razloga jer bi to ugrozilo kvalitet zagrijavanja ostalih stanova u zgradi. Nakon konsultacija sa institucijama za zaštitu potrošača u BiH, potvrđeno mi je da nema zakonskih i tehničkih prepreka za privremeno isključenje mog stana iz sistema centralnog grijanja. Zbog toga sam se ponovo obratila Toplanama da mi isključe grijanje i ponovila sam zahtjev u maju, ali još nisam dobila odgovor – kazala nam je sugrađanka i poslala odgovor koji je dobila iz Toplana.

U odgovoru koji smo dobili iz Toplana – Sarajevo od Komisije za privremena izdvajanja stambenih/poslovnih prostora iz toplifikacionog sistema naglašavaju da Komisija vrši analizu pojedinačnih zahtjeva korisnika za isključenje, sa aspekta tehničkih mogućnosti izdvajanja stana iz toplifikacionog sistema, analize utjecaja isključenja predmetnog prostora na kvalitet toplotne energije i standard drugih korisnika u objektu, kao i negativni okolinski utjecaj.

– Prilikom rješavanja zahtjeva za izdvajanje iz toplifikacionog sistema postupamo u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima. Zakonom o komunalnim djelatnostima je propisano da korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno utjecalo na okoliš. Korisnici kojima je data saglasnost za privremeno izdvajanje prostora iz sistema u obavezi su platiti troškove isključenja u skladu sa važećim cjenovnikom usluga KJKP Toplane Sarajevo, a koji se odnose na troškove tehnološke vode koju je neophodno ispustiti iz unutrašnjih instalacija u objektu u cilju realizacije isključenja, materijala za isključenje i angažovanja radnika. Za korisnike usluge čiji stanovi su izdvojeni iz toplifikacionog sistema, u periodu isključenja, ne obračunavamo nikakvu naknadu za vrijeme isključenja grijanja, a oni ako žele mogu se ponovo priključiti i platit će priključenje na grijanje – poručuju iz Toplana Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM