Komšić: Nisam u kontaktu sa četnicima, pa ne znam što su odgodili okupljanje

Ravnogorski četnički pokret otkazao je masovno okupljanje u Višegradu koje je bilo zakazano za nedjelju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Komšića u komentaru za N1 je istakao da “nije u kontaktu sa četnicima pa ne zna što su odgodili okupljanje”.

“Znam da taj posljednji skup izaziva jezu kod ljudi, da ne govorim kakvu želju za agresivnošću kod pojedinih kategorija. To je klasična provokacija, potpuno nepotrebna”, rekao je Komšić.

Istakao je da je naša obaveza da učinimo sve da se ne ponovi bilo kakav sukob na ovom prostoru.

– Moguće je da mi u BiH imamo možda istančaniji refleks za tako nešto, da ranije uočavamo znakove koji mogu ukazivati na nevolju koja dolazi, uključujući svakako i rat. Nemojte me pogrešno shvatiti ali sve ovo nekako se dešava i u BiH i u regiji, uključujući ovo što se dešava ovih dana u smislu ruske invazije na Ukrajinu, bilo je puno znakova da će se ovako nešto desiti – rekao je Komšić.

Naglasio je da dolazak snaga EUFOR-a u BiH on doživljava kao prevenciju takvih stvari ne samo u BiH, nego i u regiji.

– Puno je i previše je za ukus, normalnog i običnog čovjeka, luđaka i budala koji bi se ponovo igrali oružja i ponovo prijetili jedni drugima i ponovo pokretali bilo kakve ratne aktivnosti – rekao je Komšić.

Dodao je da je ovo prilika za sve nas da se dozovemo malo pameti i da se ne igramo vatrom.

– Možda ja govorim vrlo subjektivno iz nekog svog ličnog iskustva. Ja znam šta je rat i ne bih to poželio ovim novim generacijama niti našoj djeci koja tek treba da počnu da žive, to je situacija koju treba izbjeći pod svaku cijenu. Naravno to ne znači da ćete dopustiti nekome da vam gazi dostojanstvo. Ne znači da ćete dopustiti da vas neko lomi i gazi – istakao je Komšić.

Dodao je da može osjetiti težinu patnje koju ljudi proživljavaju u Ukrajini i da to podsjeća na rat u BiH.

Naglasio je da danas nismo bliže NATO i EU nego što smo bili prije par mjeseci.

– Opšta politička situacija je takva na evropskom kontinentu da se ukazuje potreba da se te stvari ubrzaju, ali što se tiče naših obaveza, kao države i institucija, pa nama je država blokirana već više od pola godine. najelementarijne odluke ne može da donese. Mi smo pokušali održati sjednicu Predsjedništva BiH zadnji put. Samo ilustracije radi, težina te sjednice u novcu je 1,2 milijarde KM. Način odlučivanja nam je takav kakav jeste, propisan je ustavom i zakonima – rekao je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79