Komšić pisao Rangelu: Postoje akteri koji su odbacili Rezoluciju o BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo specijalnom izvjestiocu Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulu Rangelu u kojem izražava zadovoljstvo usvojenom Rezolucijom o BiH u EU parlamentu, te upozorava na činjenicu da su pojedine politike u BiH odbacile sadržaj Rezolucije, piše federalna agencija “Fena”.

Komšić se u pismu zahvalio na nedavno usvojenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini, koja “veoma precizno i tačno evidentira stanje u ovoj zemlji”.

“Smatram, također, kako je krucijalno važno da se u Rezoluciji štite temeljne vrijednosti Evropske unije koje se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, demokratije, stabilnih i funkcionalnih institucija, ali i zaštite individualnih građanskih prava, kao jedan od neophodnih evropskih standarda”, naveo je.

Naveo je da je važan dio Rezolucije koji govori o tome da su “Dvije škole pod jednim krovom” izraz potpune etničke segregacije i diskriminacije, svojstven samo totalitarnim sistemima koji uopšte ne uvažavaju ljudska prava i temeljne slobode.

“Međutim, u Bosni i Hercegovini nažalost postoje anahrone politike i politički akteri, koje su ovih dana putem zvaničnih zaključaka odbacile Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, tražeći eksplicitno zadržavanje sadašnjeg stanja u Bosni i Hercegovini, koje je u pet presuda Evropskog suda za ljudska prava – Sejdić/Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić – utvrđeno kao sistemska diskriminacija. Želim Vas informisati da sam u cijelosti posvećen i opredjeljen ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji jer se time unapređuje politički i ekonomski sistem moje zemlje, a paralelno time i stvaraju mogućnosti za jednakost svih građana”, napisao je Komšić.

Na kraju je izrazio uvjerenje da je zajedno u saradnji sa institucijama Evropske unije moguće otkloniti sve blokade u Bosni i Hercegovini, koje su izazvane partikularnim etničkim interesima, a na štetu ljudskih prava i temeljnih sloboda građana Bosne i Hercegovine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79