Komšić: SDP je moje najveće razočarenje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je govorio o državnoj koaliciji, predstojećem glasanju za izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BIH te visokom predstavniku.

Odgovarajući na pitanje zašto koalicija očito ne funkcioniše, on je rekao:

“Zato što je to koalicija koja je ‘farbala’ narod ove zemlje kada je uzimala vlast, kao eto sad je novo vrijeme, svi su se promijenili i svi su spremni na saradnju što je samo po sebi lažno”.

Kako kaže, različiti interesi su prisutni.

“Niti se Milorad Dodik, niti se Dragan Čović promijenio. Promijenila se samo ova ekipa ‘koja dolazi iz Sarajeva’, kojoj je očigledno trebala ta servilnost ili kako bi to stranci rekli kooperativnost i taj lažni narativ da bi se dokopala vlasti. Ovu vlast su kreirali stranci, da se ne lažemo. Oni su je kreirali tako samo da otjeraju, prije svega SDA. Nama su nudili da idemo sa vlasti, ali nismo htjeli. To su činjenice i sad kad imate ovo što imate, kad sva ona prašina koju ste gurali ispod tepiha počinje da nadire naravno da se svi hvataju za glavu jer valja isporučiti ono što su obećali Dodiku i Čoviću, a očigledno to u narodu nije baš pozdravljeno i ne može se više to narodu pravdati nekom vrstom napretka. Sav napredak koji je ostvaren nije rezultat našeg rada nego geopolitičke situacije u Evropi, odnosno u Ukrajini”, smatra Komšić.

Na kraju je pojasnio zašto Marin Vukoja mora biti izabran za sudiju Ustavnog suda.

“Zato što to Čović traži i zato što mu je Trojka, odnosno SDP koji je moje najveće razočarenje u toj cijeloj priči, obećao Čoviću da će mu izabrati Vukoju nadajući se da kada Seada Palavrić ode u penziju, da će tada biti izabran SDP-ov kandidat”, navodi Komšić.

On je za FTV govorio i o visokom predstavniku, naglasivši da je “on dosta odgovaran za ovu situaciju u kojoj se nalazimo sa svojim brljotinama kada je formirana vlast”.

“I sve što je tada zamijesio, sada kusa. Pokušava neke stvari da ispravi, pogotovo s ovim tehničkim izmjenama izbornog zakona, mislim da su ta rješenja koja je on nametnuo – dobra. Kad on ode iz ove zemlje, slabo će ga ko pamtiti po tome, svi će ga pamtiti po brljotinama kada je suspendovao Ustav”, zaključio je Komšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79