Komšić: Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a

U završnoj deklaraciji današnjeg NATO-summita u Briselu stavljen je Dejtonski mirovni sporazum kao osnov funkcioniranja Bosne i Hercegovine, potvrdio je to danas predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Osnovni cilj hrvatske diplomatije je bio u tekst deklaracije progurati konstitutivnost naroda koja nije niti NATO niti evropski standard.

Nakon svega je pronađen “kompromis”. U deklaraciji sa summita NATO-a neće se spominjati konstitutivnost naroda, što je pojam koji Bosnu i Hercegovinu podrazumijeva i vidi kao etnički podijeljenu zemlju nego će se u deklaraciji spomenuti tek Dejtonski sporazum te izborna reforma u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, što je općeprihvaćena stvar, i što nikome u BiH nije ni bilo sporno.

Ovakav rasplet događaja u vezi s deklaracijom s NATO samita još jučer je najavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u izjavi za medije kazao da Hrvatska zbog forsiranja konstitutivnosti naroda ulazi u sukob s NATO savezom.

Komšić je, naime, ocijenio da Hrvatska ulazi u sukob s NATO-om nakon što je predsjednik Zoran Milanović ranije u nedjelju rekao da neće prihvatiti završnu deklaraciju Saveza a da se u njoj ne spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda.

– Zbog forsiranja prevladanog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda, Hrvatska dolazi u sukob s NATO-om – poručio je Komšić.

Hrvatska nema moć blokirati načela deklaracije, kazao je Komšić.

– Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi – dodao je Komšić.

Prema njegovim riječima, sadržaj presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s izbornim reformama te dokument “Nacionalni program reformi”, koji je BiH poslala u NATO savez, preferira jednakopravnost svih građana.

Sada je već izvjesno da se Komšićeva tvrdnja obistinila, jer se u deklaraciji s NATO samita, uprkos naporima hrvatske diplomatije, neće naći tzv. konstitutivnost naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79