Komšić u Pentagonu/ Amerikanci tvrde: Od 1992. godine jačamo veze sa BiH, tako ćemo nastaviti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Pentagonu sa Jamesom Andersonom, zamjenikom podsekretara u Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iz Ministarstva odbrane SAD-a podsjećaju da je ovo prva Komšićeva zvanična posjeta toj zemlji, od kada je u oktobru prošle godine izabran za člana Predsjedništva BiH.

– Od kada je BiH proglasila nezavisnost 1992. godine, američki saveznici i partneri su jačali veze sa državom kako bi osigurali sigurnost i mir u regiji – kazao je Anderson.

Ministarstvo odbrane SAD-a podsjeća da je SAD pomogla u postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je NATO predvodio mirovne snage koje su garantirale očuvanje mira. Također ističu kako je SAD podržavala stvaranje Oružanih snaga BiH 2005. godine.

– BiH je 2006. započela program obrambenih reformi i pridružila se NATO-ovom Partnerstvu za mir. Od tada je zemlja ojačala saradnju sa SAD-om, saveznicima i partnerima – navodi se na stranici Ministarstva odbrane.

Američko-bosanski programi sigurnosne saradnje, dodaju, grade kapacitet BiH u borbi protiv malignih utjecaja, terorizma i trgovine narkoticima.

– U protekle četiri godine više od 275 vojnih službenika BiH studiralo je ili učestvovalo u razmjeni u SAD-u u sklopu međunarodnog programa obrazovanja i obuke Ministarstva obrane. Od 2003. godine su Oružane snage BiH službeni partneri Nacionalne garde Marylanda putem Državnog programa partnerstva – navodi se.

Podsjećaju da je iz BiH u Iraku i Afganistanu od 2005. godine angažirano oko 1.000 vojnika, te da se 68 osoba iz BiH nalazi u Afganistanu kao dio misije Odlučna podrška. Nacionalna garda Marylanda nedavno je pružila medicinsku obuku Šestoj pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH, koja će se u decembru uputiti u Afganistan. BiH, dodaju, također doprinosi međunarodnim mirovnim operacijama, uključujući mirovne misije UN-a i misije EU-a u Africi.

– BiH će 2020. godine predsjedavati sastankom Američko-jadranske povelje. Povelja je regionalno udruženje kojeg čine Albanija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i SAD. BiH se pridružila 2008. godine, radeći sa ostalima na povećanju multilateralne saradnje na pitanjima regionalne sigurnosti od obostranog interesa – navodi se na stranici Ministarstva odbrane SAD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79