Komunalna preduzeća u Sarajevu naplaćuju izvode o plaćenim računima: Nepotrebno ili neophodno?

Sarajevska preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) i Rad naplaćuju 15 KM po izvodu o tome da korisnik usluga nema dugovanja prema njima. Upitani su zašto toliko naplaćuju i šta tačno naplaćuju.

Čitatelji koji su kontaktirali Klix.ba nezadovoljni su cijenom izvoda i smatraju da je previsoka. Svi oni koji npr. žele prodati kuću ili stan imat će ovaj trošak ako moraju budućem vlasniku predočiti da nemaju dugovanja prema ovim preduzećima.

Iz ViK-a su dobili kratko obrazloženje šta je sve naplaćeno u ovoj usluzi.

“Preduzeće prema važećem cjenovniku, koji je usvojio Nadzorni odbor preduzeća, naplaćuje naknadu za izdavanje analitičke kartice potrošačima u iznosu od 15 KM. Cijena je formirana na osnovu cijene materijala, sredstava rada i radne snage”, poručili su iz ViK-a.

Obrazloženje su dobili i iz preduzeća Rad.

“Naplata usluge se vrši na osnovu odluke Uprave preduzeća, gdje podnosilac zahtjeva plaća prethodno pomenutu potvrdu u iznosu od 15 KM. Terenska služba Rada nakon izdavanja potvrde izlazi na adresu koju je podnosilac u zahtjevu naveo te se utvrđuje statusna promjena vlasništva na stambenom objektu”, istakli su u Radu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79