Konaković: Ako se Bošnjaci okupe to će kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH biti alibi za okupljanje Srba

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković poslao je poruku uoči današnjeg sastanka predstavnika Bošnjaka.

On se osvrnuo na kritike da će okupljanje Bošnjaka dati letimitet i Srbima da se okupljaju na isti način.

“Ako se Bošnjaci okupe to će kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH biti alibi za okupljanje Srba. Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava. Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi”, rekao je Konaković.

O pravljenju alibija predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću jučer je u Klix Studiju govorio predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić, koji je odbio Konakovićev poziv.

“U manjem bh. entitetu se obrazovni programi uskladjuju sa programima u Srbiji, Vučić je u RS-u često i vrlo rijetko tokom tih posjeta posjećuje Sarajevo, Srbija gradi škole, realizuje projekte. Na to su nas već navikli. I još se mnogo toga može nabrojati. Sve bez alibija. Zvaničnici iz Hrvatske imaju sličan koncept dolazaka, posjeta, dogovora i sastajanja. Sve ih teme vezane za Hrvate u BiH zanimaju. A mi ne bi trebali jer će to biti ‘alibi'”, objašnjava Konaković.

Dodaje da sve to pokazuje koliko su političke elite u Sarajevu savile kičmu, zatvorile se u interes od Baščaršije do Marijin Dvora, fokus stavili na javne kompanije, tendere, rodbinu i stranačke poltrone.

“O onima koji nam kazuju da se ne može biti Bosanac i Hercegovac i Bošnjak istovremeno sam jučer (prekjučer, op.a.) pisao i govorio. Sarajevski establišment se mora trznuti iz partokratske letargije, pogledati oko sebe i dozvoliti hrabrom narodu da se gordo ispravi”, istakao je Konaković.

Na kraju je dodao da su vrata otvorena za sve one koji se žele priključiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79